Danger Mouse i Sparklehorse objavili album s knjižicom od 100 stranic

Vijest dana u svijetu Glazbe20 sasvim je sigurno album Dark Night of the soul koji su Danger Mouse i Sparklehorse napravili zajedno s hrpom izuzetnih suradnika.
Zbog prepirke sa svojim diskografom (EMI) album neće biti uopće objavljen na uobičajen način: “Novi projekt Danger Mouse-a Dark Night Of The Soul sadrži glazbu Danger Mousea, Sparklehorsea i brojnih gostujućih vokala, zajedno s kolekcijom originalnih fotografija Davida Lyncha inspiriranih glazbom i zasnovanih na njoj.
Slike, koje glazbi dodaju vizualnu naraciju, predstavljene su u ograničenom izdanju koje sadrži knjigu s više od 100 stranica uz koje će se sad dobiti prazan CD-R. Sve kopije imat će jasan natpis: Zbog pravnih razlog, uključeni CD-R ne sadrži nikakvu glazbu. Iskoristite ga kako želite.
Zbog aktualne razmirice s tvrtkom EMI Danger Mouse ne može izdati snimljenu glazbu bez straha od tužbe tvrkte EMI.
Danger Mouse ostaje vrlo ponosan na Dark Night Of The Soul i nada se da će ljudi koji su dovoljno sretni da glazbu čuju na bilo koji mogući način biti njome oduševljeni kao i on.”

Prije nekoliko dana album se pojavio na torrentima, a sad ga se može čuti i na stranicama američko nezavisnog nacionalnog radija NPR kao full-lenght stream.

Kako su se dečki zamislili izvući s time? Pa, postoji jedna zakonska odredba u SAD (17 U.S.C. 1008) koja kaže da ne može biti zakonskog gonjenja za nekomercijalnu upotrebu digitalnog medija namijenjenog snimanju za snimanje glazbe. Pod digitalnim medijem namijenjeg snimanju podrazumijeva se i CD-R. Na te se medije plaća naknada za pokrivanje troškova zaštite autorskog prava.

Zapravo, jedino su u prekršaju oni koji su stavili glazbu na torrent stranicu. Obzirom da je pratički nemoguće utvrditi tko je to bio, teško je zamisliti sudski proces u ovom slučaju.

Moguća objašnjenja za cijelu ovu priču:

1) Danger Mouse je želio cijeli album objaviti na internetu kao besplatan mp3 po uzoru na RadioHead, EMI se usprotivio.

2) Danger Mouse je na albumu imao puno suradnji s izvođačima koji nisu potpisani s tvrtkom EMI. EMI je ponudio uvjete koji su bili nepovoljni za goste u smislu vlasništva nad pjesmama i masterima. Danger Mouse nije to želio prihvatiti.

3) Danger Mouse i EMI su smislili dobru foru za marketing albuma kojeg su ionako htjeli staviti besplatno na net.

4) EMI jednostavno nije želio takav album jer je previše artistički usmjeren i nije dovoljno komercijalan da bi isplatio ulaganja. Ozbirom da je Danger Mouse pod ugovorom, ne smije ga službeno izdati za nikog drugog.

Kroz sljedećih nekoliko dana vjerovatno će se razjasniti o čemu je riječ…

www.glazba20.com