Današnjem čovjeku Marija pruža vedru viziju budućnosti i riječ koja umiruje

“Danas s milijunima ljudi, vjernika, kršćana, sabranima u marijanskim svetištima širom svijeta kličemo: 'Radujmo se u Gospodinu slaveći blagdan u čast Djevice Marije!'”, započeo je đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić homiliju na središnjem misnom slavlju o svetkovini Velike Gospe 15. kolovoza u svetištu Gospe od utočišta u Aljmašu, jednom od najstarijih i najposjećenijih svetišta Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Slavimo Marijinu sretnu završnicu, njezino uznesenje na nebo, svetkovinu njezina blaženstva, proslavu njezine bezgrešne duše i djevičanskog tijela, njezino savršeno suobličenje uskrslom Kristu, pojasnio je mons. Srakić okupljenim hodočasnicima i rekao kako je besmisleno gledati u nebo a zanemarivati zemlju te pozvao vjernike da u ljubavi odgovorno izgrađuju ovaj svijet na raznim područjima života. Tako je istaknuo brak i obitelj koji prolaze kroz teške izazove, a potom se osvrnuo na djelovanje vjernika laika i naglasio kako moraju dati svoj vjernički doprinos i kršćanskim mentalitetom prožimati život društvene zajednice.

“Mi, vjernici kršćani, katolici moramo dati svoj vjernički doprinos i kršćanskim duhom prožimati mentalitet i navike, zakone i ustrojstvo zajednice u kojoj živimo. Korupcija i slične negativne pojave u društvu mogu se iskorijeniti mijenjanjem mentaliteta, a zatvaranje i kažnjavanje prekršitelja samo su 'površno prskanje korova' koji će i dalje rasti. Nemojte uvijek očekivati od nas biskupa da mi izričemo sud o nekim događajima, političkim postupcima i zaključcima, izglasanim zakonima i slično. U to djelo moraju se uključiti naši vjernici-laici pojedinci, a još više naša vjernička društva, da se oglase i iznesu zdravi sud pred javnost i da stvaraju zdravo ozračje povjerenja i nade.

Nadbiskup Srakić je pozvao vjernike laike da se uključe u javne rasprave: “Očekujemo da se i vi kao vjernici uključite u javne rasprave prigodom donošenja zakona, u rasprave o dostojanstvu ljudske osobe, o nepovredivosti ljudskoga života, i to bez straha da ćete izgubiti radno mjesto, da će vas netko proglasiti primitivnima, zaostalima, kršiteljima Ustava Republike Hrvatske, i da će doživjeti medijski linč. Pravi vjernik kršćanin ne može reći da ga se politika i pitanja društvenog života ne tiču i da je to stvar drugih. Našem društvu su potrebni javni radnici izgrađenih nepokvarenih savjesti kojima neće biti glavno mjerilo stranačka stega ili neka ideologija, nego opće dobro svih građana naše domovine.”

U homiliji je đakovačko-osječki nadbiskup istaknuo da Katolička Crkva vidi u pobožnosti prema Djevici moćno pomagalo za čovjeka na njegovu putu prema dostignuću vlastite punine. Na životnom su nam putu, kazao je mons. Srakić, potrebni uzori koji nas neće razočarati, a jedan od njih je Blažena Djevica Marija na nebo uznesena, koja u sebi sažima karakteristične situacije ljudskog, napose ženskog života jer je Djevica, Supruga i Majka, i prvenstveno uzorni model evanđeoskog života, a mi je možemo promatrati kao ogledalo koje odražava nadanja suvremenih ljudi.

“Današnjem čovjeku, često bacanome između tjeskobe i nade, pritisnutom osamljenošću dok čezne za zajedništvom, zahvaćenom mučninom i dosadom, Blažena Djevica Marija, promatrana u njezinom zemaljskom životu i u zbilji koju već uživa u Gradu Božjemu pruža vedru viziju budućnosti i riječ koja umiruje”, rekao je mons. Srakić i pozvao vjernike da slave blagdan koji pred Crkvu i čovječanstvo stavlja utješljivu sliku i dokaz ostvarenja konačne nade. “Nadahnimo se na liku Velike Gospe i odgovorno prionimo izgradnji boljega svijeta, zaključio je đakovačko-osječki nadbiskup.

Slavlju Velike Gospe u Aljmašu prethodila je trodnevnica koju je predvodio o. Zvjezdan Linić, a procjenjuje se da je o ovoj svetkovini kroz svetište prošlo 60.000 hodočasnika. (ika / gk)