Dan državnosti Republike Hrvatske

Hrvatska danas obilježava Dan državnosti, sjećajući se Ustavne odluke o samostalnosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. nakon referenduma na kojem se većina građana izjasnila protiv ostanka Hrvatske u Jugoslaviji.
Uoči Dana državnosti svoju prvu poslanicu uputila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja se prisjetila stvaranja hrvatske države, kazavši da se u ovom trenutku sa zahvalnošću prisjećamo svih domoljuba koji su tijekom naše duge povijesti ispisivali stranice borbe za slobodu i samostalnost.
Čestitku je uputio i predsjednik Vlade Zoran Milanović, rekavši da je Dan državnosti najbolja prigoda za prisjećanje na to kako smo željeli i stvarali slobodnu, demokratsku i modernu državu, koja će biti ravnopravna članica Europske unije i NATO-a, i zaključio da takva ne bi postojala bez branitelja koji su je odveli u pobjedu.

 

Dan državnosti Republike Hrvatske

U Hrvatskoj se danas slavi Dan državnosti. Tim danom obilježava se povijesna odluka o pokretanju postupka razdruživanja Hrvatske od ostalih bivših jugoslavenskih republika, a koju je Hrvatski sabor donio 25. lipnja 1991. Toj odluci prethodila je referendumska odluka većine hrvatskih građana da Hrvatska neće ostati u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi. Na temelju takva očitovanja volje hrvatskih građana, a nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor Republike Hrvatske, donio je na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća Ustavnu odluku o – suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.
Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas se taj datum obilježava kao spomendan – Dan Hrvatskoga sabora, a Dan državnosti je 25. lipnja.