Crkvi se ograničava pravo javnosti

Pastoralno djelovanje i život svećenika u sadašnjim okolnostima, djelo za zvanja, potreba osnivanja katoličkih škola te konkretni problemi hrvatskoga društva bile su teme sjednice biskupa Đakovačko-osječke metropolije koja je pod predsjedanjem nadbiskupa i metropolita Marina Srakića održana u ponedjeljak 28. siječnja u Požegi.
 
“Društvo najbolje napreduje kada ono i Crkva, svatko u svojim mogućnostima i u svome poslanju, učine ono što treba i što je najbolje za čovjeka”, poručio je nadbiskup Srakić.
 
U pozdravnim riječima upućenima nadbiskupu Srakiću, srijemskom biskupu Đuri Gašparoviću, đakovačko-osječkom pomoćnom biskupu Đuri Hraniću te kancelarima biskupija domaćin, požeški biskup Antun Škvorčević rekao je da se metropolijski susret uklapa u razmišljanja hrvatskih biskupa o aktualnim pitanjima života i poslanju Crkve u ovom hrvatskom trenutku
 
“Jedno je osnovno pitanje koje ne smijemo izbjeći. Djelujemo u hrvatskim demokratskim okolnostima, ali one su takve da mi, i biskupi i Crkva, još trebamo učiti kako djelovati jer se Crkvi ograničava pravo javnosti, drugačije nego li je bilo u vrijeme komunističkog sustava. Potrebno je stalno, što se tiče prava vjernika i Crkve, tražiti mogućnosti i boriti se da se ta prava ostvaruju”, istaknuo je mons. Škvorčević.
 
Požeški je biskup kazao da su protekli mjeseci pokazali kako se o pojedinim pitanjima zapravo teško može razgovarati na mirnoj i dostojnoj demokratskoj razini.
 
“Vjerujem da su to tek neki koraci u našem demokratskom društvu koji će dovesti do toga da se jednoga dana mirnim putem i argumentirano može razgovarati i u Hrvatskoj o svim pitanjima koja se odnose na dobro čovjeka pa da svatko tko ima argumente progovori u pravom demokratskom okviru o pojedinim pitanjima i da na taj način pridonesemo općem dobru čovjeka u Hrvatskoj”, istaknuo je biskup Škvorčević, podsjetivši da Crkva s hrvatskim čovjekom nije od jučer, nego već 13 stoljeća te da ima određena iskustva.
 
Na novinarsko pitanje o tome što je potrebno učiniti da se uspostavi pravi dijalog između Crkve i vlasti, biskup Škvorčević je promijetio da izabrana vlast ne smatra da je potrebno osluškivati što ljudi misle.
 
“U ovakvom obliku demokracije počesto stradava čovjek, posebno kada se nešto želi nametnuti s ideološke razine ne pitajući da li to služi općem dobru čovjeka. Drugo je pitanje odnosa Crkve i države. Imamo ugovore između države i Svete Stolice koji donose određena načela, a ta se načela mogu ostvarivati tamo gdje postoji dobra volja. To je pitanje demokratskog pristupa, da li je ono što je jedna slobodna demokratska država prihvatila, potpisala i obvezala se, takve naravi da se o tome treba i mora razgovarati radi čovjekova dobra”, objasnio je biskup Škvorčević dodajući da se Crkva ne miješa u politiku, ali ona se mora miješati u sva ona pitanja koja se tiču čovjeka jer je to njezino poslanje.
 
“Ako meni netko kao biskupu zabranjuje da nastupam u javnosti vezano za pitanja o čovjeku, onda me želi napraviti građaninom drugog reda, i to sada u slobodnoj Hrvatskoj. A s obzirom da to dolazi s najviših razina vlasti, treba se zaustaviti i pitati gdje smo”, poručio je biskup Škvorčević.
 
Nadbiskup Srakić je podsjetio da prema hrvatskom Ustavu svaki građanin ima pravo iznijeti svoje mišljenje, pa tako i biskupi. (ika / gk)