Crkvi je potreban glas laika

Najnovija knjiga Zdravka Gavrana »Svjetla i sjene slobode. Razmišljanja o hrvatskom katolištvu u demokraciji«, objavljena u izdanju Glasa Koncila, predstavljena je u petak 21. siječnja u galeriji »Vinko Draganja OP« dominikanskog samostana u Splitu.

Voditelj predstavljanja o. Ivan Iko Mateljan čestitao je autoru Gavranu na duhovnoj snazi koju je iskazao pisanjem i objavljivanjem svoje devete knjige, koja je zbog svoje izazovne tematike u kratkom vremenskom razdoblju od izlaženja pronašla brojne čitatelje te istaknuo činjenicu da se ta knjiga prvo predstavlja upravo u Splitu. Knjigu su predstavili prodekan Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Splitu prof. dr. fra Ante Vučković i direktor Glasa Koncila Nedjeljko Pintarić.

Osvrćući se na naslov i podnaslov knjige prof. dr. Vučković je primijetio kako se autor poslužio metaforom o svjetlu i sjeni koja govori o činjenici da sjena pripada svjetlu i njezin je sastavni dio. »Da je knjigu pisao neki ideolog onda bi u naslov stavio 'svjetlo i mrak', ali ovdje u naslovu stoji 'svjetla i sjene'«, istaknuo je dr. Vučković ukazavši na autorovu hrabrost govora i o sjenovitim temama života društva i Crkve u posljednjih dvadeset godina demokracije. Perspektiva nije izvana nego iznutra, ne piše kao svećenik ili biskup nego kao laik, kao netko tko ima posebno i odgovorno mjesto u Crkvi, rekao je dr. Vučković nadodavši da je autor svojim pristupom crkvenoj i društvenoj stvarnosti zauzeo poziciju angažiranog katoličkog intelektualca Željka Mardešića. Crkvi je potrebno imati glas laika koji iznutra progovaraju, koji vole Crkvu, vide svjetla i sjene i kažu što je njima važno, kazao je Vučković uočivši da je Gavran u knjizi glavni interes stavio na laikat, na njegove početke, nastanak i tapkanje, te da time otvara i širi prostor, a upravo je Željko Mardešić ostavio taj zadatak mlađim generacijama hrvatskih laika.

Osvrnuvši se na tehničke podatke o Gavranovoj knjizi, za koju je istaknuo da je to prva takva knjiga u hrvatskom društvu i Crkvi posvećena analizi proteklog razdoblja života Crkve u demokraciji, direktor Glasa Koncila Nedjeljko Pintarić ukazao je na doprinos urednika Božidara Petrača i recenzenta Ivice Šole u nastanku knjige te je upoznao nazočne s nakladničkom djelatnošću Glasa Koncila i pronalaženju tema i autora koji će osvijetliti brojne teme s kojima bi se hrvatski katolici trebali upoznavati i suočavati u trajnom nastojanju izgradnje pravednijeg društva.

»Osjetio sam potrebu povući crtu za proteklih dvadeset godina. Smatram da je to dovoljno dugo razdoblje da se zastane i rezimira stanje, a osobito zbog dinamične i burne povijesti koja je iza nas«, rekao je autor Gavran govoreći na završetku predstavljanja o potrebi trajnog tumačenja smisla povijesti na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Posluživši se narodnom mudrošću »guditi istinu pa dobiti gudalom po glavi« Gavran je spomenuo i prednosti slobodnog angažiranog laika, koji si može dopustiti znatniju slobodu, uz rizik da i pogriješi, ali time uzima i teret nošenja za druge u želji da poraste zajedništvo. »Radost vjere često ostane u sjeni nas samih«, primijetio je Gavran pozvavši sve nazočne da imaju više povjerenja jedni u druge.

Voditelj Mateljan zahvalio je na završetku tribine svima nazočnima, osobito klapi »Versi« na glazbenom doprinosu, istaknuvši kako je u današnjim okolnostima potrebno ne upirati prste u druge nego krenuti od svoje adrese u promišljanju i očitovanju da se istina što više čuje o svemu što nas okružuje.(gk)