Crkva obilježava Svjetski dan selilaca i izbjeglica

“Selilaštvo i nova evangelizacija” tema je ovogodišnjega svjetskog dana selilaca i izbjeglica koji se obilježava u nedjelju 15. siječnja. Taj nas dan podsjeća da danas u svijetu, prema dostupnim podacima, ima više od 200 milijuna selilaca, 15 milijuna izbjeglica, 27 milijuna prognanika, i više od 3 milijuna stranih studenata, rekao je u razgovoru za Vatikanski radio nadbiskup predsjednik Papinskoga vijeća za dušobrižništvo selilaca i putnika Antonio Maria Vegliò.

Njihov život iziskuje zahtjevniju pozornost i od strane Crkve i od društva, kako bi pronašli pravo rješenje za život u ljudskom i kršćanskom dostojanstvu, istaknuo je nadbiskup te dodao da su izbjeglice i tražitelji azila osobe u bijegu od rata i nasilja, a među njima su mnogobrojne žene i djeca, koji su vrlo ranjivi. Njihov život često ovisi o zaštiti i pomoći međunarodne zajednice, upozorio je nadbiskup.

Podsjetivši na ministarski skup održan početkom prosinca u Ženevi, na kojemu je pohvaljen 60-godišnji rad Visokoga povjerenstva Ujedinjenih naroda za izbjeglice, nadbiskup Vegliò je istaknuo da je tom prigodom izaslanstvo Svete Stolice potaknulo na novo zauzimanje kako bi se uklonili novi ozbiljni razlozi koji stavljaju u opasnost preživljavanje nekog naroda, uzrokujući njihovo prisilno seljenje, kao što su, primjerice, prirodne katastrofe, zbivanja koja teško narušavaju javni red, ili pak pogrešne politike.

Sve zemlje stoga imaju uzeti u obzir pojedinačno svaki zahtjev za azil, istaknuo je nadbiskup dodavši da će međunarodna solidarnost, naime, morati djelovati ne samo s gospodarskim prinosima, koji su bitni, kao i s uobičajenim uporištima, nego i novim shvaćanjem seljenja.

Na pitanje kako ostvariti želju Svetoga Oca i pojavu selilaštva pretvoriti u mogućnost za evangelizaciju, nadbiskup Vegliò je istaknuo da je selilaštvo, koje uzrokuje miješanje među narodima i isprepletanje rasa i kultura, već prigoda za evangelizaciju. Papa u poruci za dan selilaca, kazao je nadbiskup, daje konkretne prijedloge, pa tako poziva Crkvu da kršćanskim seliocima pomogne sačuvati vjeru. Odgojeni na odgovarajući način i poduprti kršćanskom zajednicom, sami će selioci moći, na mjestu na koje se sele, postati navjestitelji Božje Riječi i svjedoci uskrsloga Isusa: i u zemljama u kojima su kršćani manjina, i u zemljama kršćanske tradicije u kojima je vjera možda postala samo kulturni čimbenik, primijetio je nadbiskup Vegliò. (radio vatikan / ika / gk)