Crkva ne može odustati od naviještanja evanđelja čovječanstvu


Crkva ne može odustati od naviještanja evanđelja čovječanstvu koje danas uživa sjajna dostignuća, ali izgleda zbunjeno jer je izgubilo smisao za posljednjim stvarima a i o samom postojanju, upozorio je papa Benedikt XVI. u nedjeljnom nagovoru hodočasnicima okupljenima na Trgu Svetog Petra u Vatikanu.

Obilježavanje Svjetskog misijskog dana pružilo je Svetom Ocu prigodu da još jednom istakne kako Crkva ni iz kojih razloga ne može odustati od naviještanja evanđelja. To mora činiti u svim situacijama, kazao je Papa te se pritom spomenuo misionara ubijenih tijekom protekle godine.

Benedikt XVI. je istaknuo da je upravo naviještanje Isusa Krista specifično poslanje Crkve. Njezine socijalne obveze samo su posljedica tog poslanja te se ne može dopustiti da se time svede s uma bit poslanja.

Svjetlo evanđelja usmjeruje hod naroda, vodeći ga prema ostvarenju velike obitelji u pravdi i miru, pod očinskim okriljem dobrog i milosrdnog Boga, istaknuo je Papa.

Sveti Otac je kazao da nas Svjetski misijski dan podsjeća da su misije temelj crkvenog života. Kršćani moraju narodima i ljudima približiti Krista Spasitelja, kako bi nam podao mir, jedinstvo, pomirenje i novi život, rekao je Papa.

Crkva vođena Duhom Svetim zna da je pozvana nastaviti Isusovo djelo naviještajući evanđelje Kraljevstva Božjeg, koje je nazočno već ovdje na zemlji snagom ljubavi, slobode, solidarnosti i poštivanjem dostojanstva svakog čovjeka. Crkvenoj zajednici leže na srcu neophodnost i hitnost rada kako bi se u potpunosti ostvario Kristov suverenitet, zaključio je Papa. (ika / gk)