Članovi DVD-a Lobor ostvarili uspješni nastup u Češkoj na 27. festivalu puhačkih orkestara „Fedo 2014.“

Članovi puhačkog orkestra DVD-a „Lobor“ i loborske mažoretkinje ostvarili su uspješni i zapamćeni nastup u Češkoj gdje su gostovali od 20.6. do 22.6. na 27. festivalu puhačkih orkestara  „Fedo 2014.“
U četvrtak, 19. lipnja, na sam blagdan Tijelova, članovi DVD-a „Lobor“ – puhački orkestar i mažoretkinje te njihova pratnja krenuli su put Češke. Osim članova Društva s predsjednikom Josipom Hendijom, DVD-ovcima su se pridružili i Mladen Mikac, predsjednik Općinskog vijeća općine Lobor, Višnja Loparić, predsjednica mažoretkinja, Marko Sambol, službeni fotograf puta te Dalibor Veseli iz Daruvara, inače član DVD-a u Daruvaru zahvaljujući kome su i stupili u kontakt s domaćinima iz Češke.

U petak, 20. lipnja naši predstavnici stigli su u češki grad Štětí gdje su i bili smješteni u hotelu. U 18 sati održali su koncert s loborskim mažoretkinjama na Husovom trgu. Pokazali su češkoj publici bogatstvo hrvatskih pjesama te izveli razne hrvatske, ali i strane skladbe pod ravnanjem prof. Igora Kralja. Cijeli boravak bio je obilježen raznim događanjima i nastupima.

U subotu, 21. lipnja u 9 sati puhački orkestar nastupao je na Novom trgu, a u 11.30h organiziran je i prijem kod gradonačelnika koji ih je toplo pozdravio i zaželio im dobrodošlicu. Predsjednik DVD-a, Josip Hendija i predsjednik Općinskog vijeća, Mladen Mikac uručili su mu prigodne poklone. Osim puhačkog orkestra iz Hrvatske, gostovali su i puhački orkestri iz Njemačke i Austrije. Mimohod svih učesnika započeo je prije svečanog otvaranja festivala „Fedo 2014.“
U povijesnom gradu Ušteku 20 km od Štětíja održao se nacionalni festival puhačkih orkestara „Fedo 2014.“ na kojem su nastupili puhački orkestri iz Češke, Njemačke, Austrije i Hrvatske (puhački orkestar DVD-a Lobor s loborskim mažoretkinjama).
Loborske mažoretkinje ostvarile su zapaženi nastup i u konkurenciji od 9 grupa osvojile 3. mjesto. Koreografije su osmislile voditeljica Ema Loparić i članice Helena Martinuš i Ana Markulin. Domaće mažoretkinje iz Štětíja osvojile su prvo mjesto. U nedjelju, 22. lipnja povodom zatvaranja festivala sve su grupe odsvirale zajednički koncert i to završne marševe od kojih je dvije skladbe dirigirao prof. Igor Kralj, dirigent puhačkog orkestra DVD-a Lobor.  Publika je kroz održavanje festivala bila brojna i s oduševljenjem je gledala i slušala nastupe puhačkih orkestara.
Loborski izvođači vratili su se u Lobor puni pozitivnih dojmova i s pohvalama za nastupe, a predsjednik DVD-a Josip Hendija također je bio vrlo zadovoljan boravkom u Češkoj: „Naš nastup prihvaćen je izvrsno, kao i izbor skladbi. Bili smo posebni u odnosu na ostale što se tiče samog odabira skladbi, ali i izvođenja. To nam je ujedno i ulaznica za ostale festivale i nastupe. Sad kreću pripreme za uzvratni susret 2015. godine. Izvrstan tim mažoretkinja također je ostvario uspješan nastup i čestitam im na osvojenom 3. Mjestu. Također, zahvaljujem svim sudionicima i domaćinima koji su nas jako lijepo ugostili i primili.“
Ovakva gostovanja prilika su za upoznavanje novih krajeva, ljudi i običaja, a članovi DVD-a „Lobor“ dostojno su prezetirali svoju općinu, Zagorje i cijelu Hrvatsku.

Romana Sedak