Četrdeset godina svećeništva kardinala Bozanića i naraštaja iz 1975.

Napadima na Stepinca vrijeđa se sama bit Crkve

 Misnim slavljem koje je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić proslavljena je u zagrebačkoj prvostolnici u petak 26. lipnja četrdeseta obljetnica svećeništva naraštaja zaređenoga na blagdan sv. Petra i Pavla 1975. godine po rukama blagopokojnoga kardinala Franje Kuharića.

Postulator kauze za proglašenje svetim Alojzija Stepinca mons. Juraj Batelja pozdravio je kolege slavljenike iz Zagrebačke nadbiskupije (ukupno dvanaest od osamnaest tadašnjih ređenika) i uputio čestitku kardinalu Bozaniću, koji je sakrament svetoga reda primio prije 40 godina na rodnom otoku Krku.

»Ovih smo dana izloženi čudnim izazovima koji žele u našim srcima i našoj vjeri potamniti bit našega bl. Alojzija Stepinca. Svjesni smo da smo zaređeni u Crkvi šutnje, progona ali i velike nagrade«, naveo je postulator Batelja, dodavši kako se napadima na blaženoga Stepinca vrijeđa samu bit Crkve, kao i samog Svetog Oca.

Kardinal Bozanić u pozdravnoj je riječi izrazio zadovoljstvo zbog okupljanja na mjestu gdje leže zemni ostatci blaženoga Alojzija, gdje su slavljenici zaređeni prije četiri desetljeća.

U propovijedi je zahvalio Bogu za dar svećeništva, napominjući kako je svaki čovjek pozvan tražiti Božje vodstvo kako bi došlo do blagoslova. »Ovdje smo blizu blaženom Alojziju. Po njemu Bog stalno čini čuda u našoj sredini. I ovo čemu prisustvujemo zadnjih tjedana to je otpor nekih ali i nova prilika da se još bolje vidi, da u našim očima još bolje zasja ono što je blaženi Alojzije rekao«, napomenuo je zagrebački metropolit i pozvao da se još snažnije prione i upozna blaženikov lik i djelo.

»Njegova baština je puno dublja, jača i bogatija nego što je prisutna u našoj sredini«, napomenuo je propovjednik. Nakon euharistije zagrebački nadbiskup i ostali svećenici izmolili su na grobu blaženoga kardinala Stepinca molitvu za njegovo što skorije proglašenje svetim. (tš, gk)

Koncelebriralo je dvanaest svećenika jubilaraca zaređenih 29. lipnja 1975. godine: Stjepan Bakarić, Josip Ban, Juraj Batelja, Antun Capan, Vladimir Cvetnić, Stjepan Filipec, Antun Hoblaj st., Ivan Jadan, Stjepan Jakov, Milan Lončarić, Đuro Sabolek i Lovro Zaplatić. Zbog bolesti proslavi nisu nazočili svećenici Ivan Hojanić i Luka Slobođanec, a šestorica ondašnjih ređenika preminuli su u međuvremenu – Ivan Maras, Zvonimir Marjanović, Zvonimir Rabuzin, Andrija Šantek, Pero Šimić i Stjepan Tumpa.