Caritas: Svakom četvrtom Europljaninu prijeti siromaštvo

 Prema procjenama Europskog Caritasa svakom četvrtom Europljaninu prijeti opasnost od siromaštva ili socijalne isključenosti. Godine 2013. siromaštvom je bilo pogođeno gotovo 123 milijuna građana Europske unije, navodi se u ovogodišnjem izvješću, koje je krovna organizacija europskih Caritasa predstavila 19. veljače u Rimu.

Premda je navedena brojka nešto niža u odnosu na 2012. godinu, u cjelini se materijalna situacija za milijune ljudi dramatično pogoršala od izbijanja financijske i valutne krize 2008. godine, ističu Caritasovi stručnjaci.

U 2013. godini najviše su siromaštvom i socijalnom isključenošću bili pogođeni stanovnici Rumunjske – s 40,4 posto i Grčke – s 35,1 posto, dok je europski prosjek bio 16,7 posto. Gotovo svaki deseti stanovnik Europe, prema izvješću, živi u potpunom siromaštvu. U čak 14 europskih zemalja porastao je broj siromašnih među mladima i djecom. Caritas u izvješću žali zbog nedostatne politike zapošljavanja, a problem velike nezaposlenosti najviše pogađa mlade. (ika / gk)