Budite alternativa suvremenim trendovima zabave«

Na početku korizme, u Godini mladih Riječke nadbiskupije, nadbiskup Ivan Devčić susreo se u ponedjeljak 27. veljače na misi u katedrali Sv. Vida s mladima koji se pripremaju za nacionalni susret hrvatske katoličke mladeži u Sisku u svibnju ove godine.

Nadbiskup je pozvao mlade na sabranost i ozbiljnost u korizmenom vremenu, da se dostojno pripreme za proslavu uskrsnuća.

“Crkva poziva da se korizmi pristupa ozbiljno, tradicionalno se u to vrijeme ne pripremaju velika slavlja i zanemaruju se uobičajene zabave. Budite i vi kao vjernici primjer u ovom vremenu svojim vršnjacima, budite alternativa suvremenim trendovima zabave i noćnih izlazaka”, rekao je nadbiskup mladima.

Riječki nadbiskup podsjetio da nas korizma poziva na razmišljanje kako živimo svoj život u svijetlu posljednjeg suda. “Misao na posljednji sud govori nam o uvjerenju da učinjeno zlo u ovome životu ne može ostati nekažnjeno. Stoga će način kako smo proživjeli ovozemaljski život odlučivati o našoj vječnoj sudbini.”

Mons. Devčić je pozvao mlade da život žive stalno imajući na umu je li to što čine dobro iz perspektive vječnog života. “Glavni kriterij života je ljubav, ali ona ljubav na koju nam je Krist ukazao, nesebična ljubav kojoj je drugo ime služenje. I sam je rekao: 'veće ljubavi nema od ove: dati svoj život za prijatelje'. Isusov zahtjev ljubavi je težak, ali u tome nam on sam pomaže. Molitva je ta koja nam daje snage za život u ljubavi, za život što je moguće sličniji Kristovom. A najuzvišenija molitva je euharistija”, rekao je nadbiskup potaknuvši mlade da redovito sudjeluju na nedjeljnim misama.

Nadbiskup je podsjetio na sv. Maksimilijana Kolbea i njegov primjer svjedočenja ljubavi i žrtve za druge. On je u njemačkom logoru svoj život dao kako bi spasio drugog zatočenika, a prošle je godine u Podhumu postavljen kamen temeljac za novu župnu crkvu koja će biti njemu posvećena.

Na kraju mise mladima su se obratili organizatori, biskupski vikar za pastoral i povjerenik za mlade Matija Matičić te vjeroučitelj Marin Miletić, pozvavši mlade da sudjeluju na korizmenim susretima koji su njima namijenjeni te da se savjesno pripremaju za nacionalni susret u Sisku.

Korizmeno vrijeme ponudit će prije svega pobožnost križnog puta kao mjesto molitve i okupljanja mladih. U svakome će se dekanatu Riječke nadbiskupije održati križni put na otvorenom. Na njima će sudjelovati brojni vjernici, ali su, s obzirom na sadržaj, okruženje i puno hodanje, posebno pozvani mladi.