BOŽIĆ

Nakratko prekidamo niz razmišljanja o spisima sv. Terezije Avilske da bismo danas na Božić meditirali zajedno s velikom duhovnom kćerkom sv. Terezije, karmelićankom sv. Terezijom Benediktom od Križa (Edith Stein), mučenicom, o otajstvu Božića. I želimo svim slušateljima sretan i blagoslovljen Božić i novu 2012. godinu.

„Da, kada uvečer gore svijeće na jelkama i kada su darovi podijeljeni, ne zadovoljena nas želja goni na ulicu prema jednom drugom svjetlu, sve do trenutka kada zazvone zvona ponoćne mise i kada se na oltarima okićena svijećama i cvijećem obnavlja čudo svete Noći: „I Riječ je postala tijelom.“ To je tada trenutak sretnog ispunjenja naše nade.

Svatko je od nas već upoznao sreću svete Noći. Međutim, nego i zemlja jer nisu postali jedno. Danas kao i nekada, Betlehemska Zvijezda sja u tamnoj noći.

Već sutra nakon Božića, Crkva odlaže svoje bijele svečane haljine i odijeva se bojom krvi; četvrtog dana, ona nosi ljubičastu boju tuge. Stjepana, mučenik koji je prvi slijedio Gospoda u smrt, i Nedužna Djeca, dojenčad Betlehema i Jude, koju su umorile okrutne ruke krvnika, okupljaju se oko Djeteta u Jaslama, čineći mu pratnju. Što sve to znači? Gdje je dakle sada veselje nebeskih vojska, gdje je tiha sreća svete Noći, gdje je mir na zemlji? Mir na zemlji ljudima dobre volje. Ali svi nisu dobre volje. Tajna je moć zla ovila svijet u noć, tako da je bilo potrebno da Sin vječnog Oca siđe s nebeske slave.

Tmine su pokrile zemlje i On dođe kao svjetlo koje sja u tminama i tmine Ga ne primiše. Onima koji su Ga primili, on je donio svjetlo i mir: mir sa nebeskim Ocem, mir sa svim onima koji su isto tako sinovi svjetla i djeca Očeva, i duboki mir srca; ali nipošto mir sa sinovima tmina. Njima Vladar Mira ne donosi mir, već rat. On je za njih kamen smutnje prema kojem jure i koji ih krši. To je teška i ozbiljna istina koja nema ne treba prikriti poetski čar Djeteta u Jaslama.

Misterij Utjelovljenja i misterij zla usko su povezani. Svjetlosti koja je sišla s neba, suprotstavlja se toliko mračnija i kobnija noć grijeha.

Dijete u Jaslama pruža ručice i njegov smiješak izgleda da već želi reći ono što će kasnije izgovoriti usne čovjeka. „Dođite k meni svi vi koji trpite i koji ste umorni pod teretom.“ Tako siromašni pastiri, koji su u betlehemskom polju, vidjevši svjetlost neba čuli radosnu vijest od anđela, puni povjerenja rekoše: „Hajdemo u Betlehem!“, i pođoše na put. Zato kraljevi koji su došli iz dalekog Istoka slijedili s istom jednostavnom vjerom čudesnu Zvijezdu; s ruku Djeteta rasipa se rosa milosti na njih i oni „se obradovaše velikom radošću“.

Te ruke istovremeno daju i traže. Vi, mudri, ostavite svoju mudrost i postanite jednostavni kao djeca. Vi, kraljevi, dajte vaše krune, vaša blaga, i ponizite se pred Kraljem kraljeva: uzmite bez oklijevanja vaš dio muka, patnji i umora koje njegova služba traži. Vi, maleni, koji ne možete ništa dati od vas samih: ruke Djeteta uzimaju vaš nježan život prije čak nego je započeo. On ne bi mogao bolje poslužiti nego što je poslužio žrtvom za Gospodara svih naroda.

„Slijedite me!“, kažu ruke Djeteta, ako što će to kasnije reći usne čovjeka. Tako su one pozvale mladog učenika što ga je Gospodin volio i koji sada i sam sudjeluje u pratnji Jaslica. Sveti Ivan, mladi čovjek čista srca, otputio se a da se nije pitao: kamo? Ni zašto? On je napustio kolibu svoga oca i slijedio je Učitelja na svim putovima, sve do Golgote. „Slijedi me!“ Taj je poziv mladi Stjepan također čuo. On je slijedio Učitelja u njegovoj biti, protiv sila mraka, protiv zaslijepljenosti tvrdokornog nevjerovanja, i svjedočio je za Njega svojom riječju i svojom krvlju. On je išao slijedeći Njegov duh, duh Ljubavi koji se bori protiv grijeha, ali ljubi grešnika, i koji, sve do smrti, brani, pred licem Božjim ubojicu.

Oni koji su na koljenima oko Jaslica jesu sinovi svjetla: nježni nevini ljudi, pastiri puni vjere, ponizni kraljevi, Stjepan, nadahnuti čovjek – učenik, i Ivan, apostol ljubavi, svi oni koji su slijedili poziv Učitelja. U noći neobjašnjive otvrdnulosti i zaslijepljenosti, pred njima stoje naučitelji Zakona koji se ipak nisu zaputili u Betlehem iako su znali u koje će se vrijeme ina kojem mjestu roditi Spasitelj, ni kralj Herod koji je također želio zadati smrt Gospodaru Života.

 
Pred Djetetom u Jaslama dijele se duhovi. On je Kralj kraljeva, Učitelj života i smrti. On kaže: „Slijedite me“, i tko nije s Njime protiv Njega je.

On to kaže također i nama i poziva nas da odaberemo između svjetla i tame.“

I pođimo putem svjetla.