Božić u Ciboni: Dobrodošlica Papi, raspjevana potpora obiteljima

Kada je na kraju tradicionalnoga božićnog koncerta u dvorani Dražena Petrovića, u zagrebačkoj Ciboni, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić najavio dolazak pape Benedikta XVI. u Hrvatsku, nekoliko tisuća raspjevanih posjetitelja pljeskom je prekinulo kardinala i time iskazalo dobrodošlicu Svetome Ocu.

Zagrebački je nadbiskup čestitajući Božić pozvao gledatelje i slušatelje na zajedništvo, kazavši i kako će se Crkva u Hrvatskoj za Papin pohod pripremati pod sloganom “Zajedno u Kristu”, a Papa će na Nacionalni susret obitelji svojim dolaskom poduprijeti hrvatsku obitelj.

Dvadesetdrugi “Božić u Ciboni” bio je gotovo sav u znaku obitelji: održao se 26. prosinca, na dan kad je Crkva ove godine slavila svetkovinu Svete obitelji kojoj će biti posvećena i čitava godina, a na velikoj pozornici brojni su izvođači nastupili obiteljski. Tako su na koncertu sudjelovali predstavnici obitelji Vukašinović iz Velike, sa 16 djece, obitelj Šoša koja živi u Zagrebu, a zapravo su zadarskih i žminjskih korijena, obitelj Fortuna iz Križevaca te Šokci za 5 iz Odvoraca pored Slavonskoga Broda.

Izvodeći mahom tradicionalne božićne pjesme, no i one novijih datuma, na koncertu su pratnju Revijskog orkestra HRT-a i dirigenta Zdravka Šljivca pjevali Tereza Kesovija, Renata Sabljak, Franka Batelić, Marko Perković, Dražen Žanko, Jacques Houdek, Neven Mijač, Goran Kovačić, klape Sagena i Dišpet, Najbolji hrvatski tamburaši, Kvartet Gubec…

Svečarskom ozračju posebno su pridonijeli Stepinčevi mališani, a za vokalnu pozadinu pobrinulo se Hrvatsko pjevačko društvo “Kalnik”, Katedralni zbor iz Križevaca te najavljivanih čak 2000 članova župnih zborova.

Voditeljica spektakla u Košarkaškom centru Cibona u Zagrebu bila je Lejdi Oreb, iskazavši na kraju koncerta, kojemu su prisustvovali i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Marin Srakić te predstavnici državnih i gradskih vlasti, zahvalnost Zagrebačkoj nadbiskupiji, KK Ciboni, Gradu Zagrebu, HRT-u i Glasu Koncila na organizaciji koncerta. (bs, gk)