Božić je kraljevstvo mira


Što je to Božić ? To je dan kada slavimo rođenje Isusa Krista, Gospodina našega.
To nam svjedoče povijesni dokazi u prvom redu sveta Evanđelja. Evanđelist Luka piše: “U one dane izađe naredba cara Augusta da se provede popis svega svijeta. Bijaše to prvi popis izvršen za Kvirinijeva upravljanja Sirijom. Svi su išli na popis, svaki u svoj grad. Tako i Josip,
budući da je bio iz doma i loze Davidove, uziđe iz Galileje, iz grada Nazareta, u Judeju – u grad Davidov, koji se zove Betlehem – da se podvrgne popisu zajedno sa svojom zaručnicom Marijom koja bijaše trudna. I dok se bili ondje, navršilo joj se vrijeme da rodi. I porodi sina svoga, prvorođenca, povi ga i položi u jasle jer za njih nije bilo mjesta u svratištu.”(Lk 2,1-7).

Bog se kroz povijest objavljuje preko Isusa Krista koji jest vrhunac Božje objave (usp Heb 1, 1-2). I tada i danas Božić je ostao isti – dan kad se Bog objavio čovjeku. No, čovjek nije ostao isti. Što se promijenilo?

Svakodnevno vidimo okićene trgove, ulice, kuće, no to nije bit
Božića. Bit Božića je slaviti rođenje Gospodnje. Slaviti dan kada je Bog postao čovjekom. Da bismo mogli spoznati Boga i približiti mu se, potrebno je da duhovno nadilazi materijalno. Vrhunac Božje ljubavi očituje se u Kristu. Živimo u vremenima i „kulturi“ koja je Božić toliko komercijalizirala da se prikrio pravi i iskonski duh Božića. Valja reći da živimo u užurbanom vremenu koje je na jedan sebi svojstven način „bučno“ te teško čujemo i shvaćamo Riječ Božju.


Utjecaj „modernoga svijeta“ donio nam je pregršt božićnih ukrasa, no umjesto da nam sva ta
silna svjetla i svjetlila pokazuju na Boga, ona ga svojim zavodljivim blještavilom zapravo žele
sakriti.

U ulomku Lukina evanđelja možemo pročitati da se Krist rodio u Betlehemskoj štalici. Time se približio svakom čovjeku, bez obzira na njegovo materijalno bogatstvo. Time je jasno dao do znanja da materijalno nije i ne smije biti prioritet u životu, nego duhovno. Ne smijemo si stoga, dopustiti da postanemo robovi materijalnog, da nam materijalno, primjerice „pun blagdanski stol“, zarobi onu istinsku sreću i onaj istinski duh Božića.

U vrijeme iščekivanja Božića trebali bismo se sabrati i pogledati sve ono što smo dobra učinili u protekloj godini, a za ono loše se pokajati i zatražiti oprost i tako pripremljeni dočekati rođendan Isusa Krista. Time ćemo unijeti mir u svoje živote, a mir je najveći Božji dar čovjeku.

Sretan Vam i Blagoslovljen Božić!