Bogat program Ljeta u Mariji Bistrici

Manifestacija „Ljeto u Mariji Bistrici“ ovoga vikenda donosi brojna događanja. Danas (petak 09.. srpnja) donosi „Odškrinute dveri bistričke“ u 20 sati. Blagoslov novog križa u Humu Bistričkom i misa uz literarni osvrt kroz povijest Marije Bistrice recitatorske družine „Bistričko srce“. Sutra pak (subota, 10. srpnja) počinje manifestacija „Tragom starih običaja“, koja je dio programa Marijanskih hodočasničkih putova Marije Bistrice i „Stepinčevog puta“ i poveznica mjesta i gradova na tim putovima. Mjesto održavanja je Trg pape Ivana Pavla II, a sudionici će biti majstori starih i umjetničkih obrta, udruge i društva.

Već tradicionalno na Trgu pape Ivan Pavla II, sutra (subota 10. srpnja) će se održati Bistrička noć. Ove godine Radio Marija Bistrica organizira Zabavnu večer sa zagorskim glazbenim sastavima, a nastupaju Sinovi Zagorja, Savski valovi, Rajko Suhodolčan, Irena Grden, Krunoslav Jazbec, Andrija Kos, ŽVS Kušlec i Laganini band. Bistričku noć uveličat će ponudom kolača Udruga „Hrvatska žena“ Marija Bistrica, ponudom vina Udruge vinogradara „Marija Bistrica“, te ponudom lovačkog graha Lovačkog društva „Fazan“.

Udruga “Naš zavičaj” pak ove nedjelje, 11. srpnja, organizira manifestaciju pod nazivom “Žetvena svečanost – od zrna do pogače” koja će biti održana na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Stjepana Šalamona u Globočecu. Ovo je prva takva manifestacija na području Krapinsko-zagorske županije koja sadrži cjeloviti program – od okupljanja žeteoca, odlaska na mjesto žetve s konjskim zapregama, žetvu žita na starinski ručni način te vršidbu na starim ručnim strojevima, pripremu brašna na ručnom mlinu “žrvnju” i pripremu tijesta za kruh. U izvedbu programa manifestacije kojom se posebno želi pokazati koliko je truda trebalo da bi kruh naš svagdašnji došao do stola, bit će uključeno stotinjak sudionika.

Sportski dio manifestacija „Ljeto u Mariji Bistrici“ pod nazivom „Sportsko bistričko ljeto“ također nudi bogati vikend. Jučer je već u organizaciji Nanbudo kluba Marija Bistrica održano druženje i trening s roditeljima, a danas (petak 09. srpnja) od 17 sati u dvorani OŠ Marija Bistrica na rasporedu je međuklupski turnir. Sutra je pak na rasporedu završnica 10. Malonogometne lige općine Marija Bistrica. Utakmice za 5. i za 7. mjesto počinju u 16 i 30, za 3. mjesto od 17.20 sati igrat će Podgrađe i Globočec „Graditeljstvo Skuliber“,  dok je finale u kojem se sastaju Laz i Podgorje-veterani na rasporedu u 18 sati i 10 minuta. Bogati sportski vikend završit će u nedjelju 11. srpnja malonogometnim turnirom bistričkih udruga i klubova.