Blagoslov Urbi et orbi

Kršćanska sigurnost da u svijetu postoji nada, mir i ljubav
Kristovo je rođenje učinilo zemlju dobrom, oslobodilo je od egoizma i zatvaranja, unatoč sukobima i nepogodama koje je pogađaju, ustvrdio je papa Benedikt XVI. u poruci Urbi et orbi, Gradu i svijetu, izgovorenoj u podne 25. prosinca sa središnjeg balkona bazilike Sv. Petra.

Ni najgori rat, ni najužasnija grozota na licu zemlje, nikada neće moći uništiti ni zasjeniti kršćansku sigurnost da u svijetu postoji nada, mir i ljubav, jer je prije dvije tisuće godina upravo iz zemlje “nikla” istina o Bogu čovjeku, ustvrdio je Benedikt XVI. Upravo zato, kazao je, postoji nada u svijetu, također u najtežim trenucima i situacijama.

Istina je iznikla i donijela ljubav, pravdu i mir, kazao je Sveti Otac.

Papa se potom obratio svim kontinentima, a posebice je potaknuo vlade da apsolutne vrijednosti mira i poštovanja posvuda budu cijenjene.

“Ponovno upućujem apel da prestanu krvoprolića, da se olakša spašavanje izbjeglica i prognanika i da se, pomoću dijaloga, teži političkom rješenju sukoba. Neka mir iznikne u Zemlji u kojoj je rođen Otkupitelj, i neka On udijeli Izraelcima i Palestincima hrabrost da okončaju dugogodišnje borbe i podjele te da odlučno krenu putom pregovora”, potaknuo je Papa, poželjevši mir i afričkim državama i Aziji, te da društva budu utemeljena na pravednosti, poštivanju slobode i dostojanstva svake osobe.

Papa je molio i za nove čelnike Kine zbog odgovorne zadaće koja je pred njima te da vrednuju doprinos religija tako da mogu pridonijeti izgrađivanju solidarnog društva, na dobrobit toga naroda i cijeloga svijeta

Benedikt XVI. je poželio da Djetešce Isus blagoslovi i nebrojene vjernike koji ga slave u Latinskoj Americi, pomogne im rasti u ljudskim i kršćanskim krepostima, da bude potpora onima koji su prisiljeni napustiti svoje obitelji i zemlje, da ojača vladare u zauzimanju za razvoj i u borbi protiv kriminala.

“Draga braćo i sestre! Ljubav i istina, pravda i mir su se susreli, utjelovile su se u čovjeku rođenom u Betlehemu od Marije. Taj je čovjek Sin Božji, to je Bog koji se pojavio u povijesti. Njegovo je rođenje klica novog života za čitav ljudski rod. Neka svaka zemlja postane dobra zemlja, koja prihvaća klice ljubavi, istine, pravde i mira”, poželio je Papa, čestitajući Božić na 65 jezika, među njima i na hrvatskom, riječima: “Svima sretan Božić!” (radio vatikan / gk)