Bjelovar: Biskupi Zagrebačke metropolije o Papinom pohodu

Sedma sjednica biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine održana je u ponedjeljak 3. siječnja u Biskupskom ordinarijatu u Bjelovaru pod predsjedanjem zagrebačkoga nadbiskupa i metropolita kardinala Josipa Bozanića.

Na sjednici su, uz kardinala Bozanića, sudjelovali svi biskupi metropolije: varaždinski Josip Mrzljak, sisački Vlado Košić, bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak, biskup Križevačke eparhije Nikola Kekić te pomoćni zagrebački biskupi Valentin Pozaić, Ivan Šaško i Mijo Gorski.

Na početku sjednice, u ozračju početka nove građanske godine, uz molitvu za Božji blagoslov, biskup domaćin Huzjak istaknuo je povijesno značenje te sjednice zbog zaživljavanja nove Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Kardinal Bozanić, usmjerujući pogled prema ovogodišnjemu pohodu pape Benedikta XVI. Hrvatskoj 4. i 5. lipnja, što je bila i glavna tema sjednice, posebno je istaknuo zauzetost i uključenost Zagrebačke crkvene pokrajine za pripremanje toga pohoda. Kardilan se osvrnuo na važnost časnoga poziva medijskih djelatnika, koje je pozvao da prate i pripremu i sam pohod savjesno i s osjetljivošću za veličinu toga događaja na crkvenoj i društvenoj razini.

Biskupi su na sjednici, osim Papina pohoda, razmotrili i neke teme koje se odnose na personalna pitanja na području metropolije, priopćeno je iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije. (ika / gk)