Bistrički zvukolik oduševio

U Mariji Bistrici uz pokroviteljstvo Krapinsko-zagorske županije u peta i subotu 2. i 3. svibnja održano je prvo  Međunarodno glazbeno natjecanje različitih instrumenata ''Bistrički zvukolik''. Inicijativu potpisuje Robert Međugorac, profesor gitare iz Osnovne glazbene škole Marija Bistrica, a organizator je Udruga za promicanje glazbene kulture Svesvir iz Marije Bistrice. Nakon tri kruga natjecanja dobili smo pobjednike u 8 od 9 dobnih kategorija, a nastupilo je 59 od 65 prijavljenih natjecatelja. Za ovo natjecanje organizator je okupio vrlo ugledan ocjenjivački sud, a čiji su članovi u petak održali i koncert. Nastupili su Ivan Novinc, Lidija Horvat Dunjko, Matej Zupan, Ida Gamulin, Petrit Çeku, Diana Grubišić Ćiković, Igor Lešnik, Boštjan Lipovšek, Tomislav Fačini, i Belma Alić. Uz njih u sudu je još bio i Igor Krizman, a službena korepetitorica je bila Petra Gilming.

Bistrički zvukolik završio je subotnjim koncertom prvonagrađenih glazbenika u  Kongresnoj dvorani BlueSun Hotela Kaj u Mariji Bistrici, gdje se odvijalo i samo natjecanje.

 

 

 

 

 

A prva mjesta su osvojili krenuvši od onih najmlađih, u 2. kategoriji Petra Rabuzin, flauta, ispred Antonele Kružić, alt saksofon i Inon Međugorac, gitara, u 3. kategoriji Franko Fačini, klavir, ispred Luke Budjaka, truba i Borne Simeunovića, klavir, u 4. Martin Kutnar, harmonika, ispred Mie Pečnik, klavir i Klare Sipine, violončelo, u 5. Dunja Đurđević, flauta, u 6. Katarina Kutnar, violina, ispred Mate Đuzela, trombon i Benjamina Jageca, klarinet, u 7. Ana Dadić, flauta, ispred Davida Topića, marimba, u 8. Neno Atanasković, harmonika ispred Antonije Dunjko, sopran i Petra Kšeneka, rog, i u 9. kategoriji, bez dobnog ograničenja Barbara Suhodolčan, sopran, ispred Josipa Blažanina, harmonika i Domagoja Paukovića, gitara.

U nekim su kategorijama dodijeljene i nagrade za najbolju izvedbu hrvatskog autora, a dobili su ih Inon Međugorac, Mia Pečnik, Mate Đuzel, David Topić, Antonia Dunjko i Barbara Suhodolčan. Također nagradu za najmlađu natjecateljicu dobila je Rien Međugorac, a posebnu nagradu EPTA (Europsko klavirističko natjecanje) za najbolju klavirsku izvedbu dobila je Mia Pečnik. Prije koncerta objavljeni su pobjednici, kojima su dodijeljene nagrade, dok su svi sudionici dobili priznanja, koja su im dodijelili predsjednica Skupštine KZŽ-e Vlasta Hubicki i načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički.