Biskupi traže ispriku zbog istupa predsjednika Vlade RH

Predstojeća beatifikacija sluge Božjega Miroslava Bulešića, koja će biti 28. rujna u pulskoj Areni, bila je jedna od tema sjednice Stalnoga vijeća Hrvatske biskupske konferencije, održane pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića u sjedištu HBK u Zagrebu u ponedjeljak 15. srpnja.

Na sjednici su sudjelovali i ostali članovi Stalnoga vijeća HBK: potpredsjednik HBK zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, riječki nadbiskup Ivan Devčić, generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis i zamjenik generalnog tajnika mons. Fabijan Svalina.

Kako se navodi u priopćenju Tiskovnog ureda HBK, Miroslav Bulešić bio je uzoran svećenik, pun pastoralne revnosti, čovjek molitve i djelotvorne ljubavi, svećenik koji je imao veliko srce za siromahe i za sve potrebne, koji se u svojem djelovanju nadahnjivao samo vjerom, za koju je bio spreman položiti i život. Ubili su ga komunisti nakon krizme u Lanišću u nedjelju, na blagdan sv. Bartola apostola, 24. kolovoza 1947. godine. Porečka i pulska biskupija otvorila je za prigodu beatifikacije mrežnu stranicu miroslavbulesic.hr.

Članovi Stalnoga vijeća osvrnuli su se na zaključke s 46. plenarnog zasjedanja koje je bilo u travnju 2013. godine. Tajništvo HBK podnijelo je izvješće o aktualnim stvarima s obzirom na ustrojstvo ureda i ustanova HBK, kao i o delegatima koji će sudjelovati na predstojećim međunarodnim susretima.

Biskupi su informirani i o izjavi koju je predsjednik Vlade Republike Hrvatske dao na sjednici održanoj 26. lipnja 2013. godine, a koju su prenijeli mediji. Naime, u kontekstu rasprave o “Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske Unije” predsjednik Vlade RH je izjavio da su “zločince ovih 20 godina štitili Crkva i HDZ”. Biskupi očekuju objašnjenje takvog istupa i traže ispriku zbog uvrede, klevete i narušavanja ugleda.

Razmotrena su pitanja vezana uz promijenjene odnose Vojnog ordinarijata i MORH-a, kao i najavljena, a dijelom i provedena reforma na HRT-u. Članovi Stalnoga vijeća izrazili su zabrinutost zbog dokidanja autonomije Religijskog programa na HTV-u koja mu je zajamčena Sporazumom koji su potpisali HRT i HBK, priopćio je Tiskovni ured HBK. (ika / gk)