Biskup Uzinić predvodio proslavu Gospe od zdravlja u dubrovačkoj bolnici

U kapelici Gospe od zdravlja u dubrovačkoj Općoj bolnici dubrovački biskup Mate Uzinić predvodio je u ponedjeljak 21. studenoga, na blagdan Gospe od zdravlja, euharistijsko slavlje i blagoslovio nove postaje križnoga puta. Koncelebrirali su novi bolnički kapelan mons. Mirko Maslać, pomoćnik bolničkog kapelana don Franjo Dragun, umirovljeni bolnički kapelan dr. fra Pio Pejić, lapadski župnik don Željko Kovačević i biskupov tajnik don Marin Lučić.

Biskup Uzinić je u propovijedi protumačio značenje dvaju međusobno povezanih blagdana: Prikazanja Blažene Djevice Marije i Gospe od zdravlja. Također je istaknuo važnost predanja Bogu i bližnjemu u Marijinom životu, a po njezinom primjeru i životima svih kršćana.

Biskup je pozvao vjernike da pokušaju stvoriti odluku o vlastitom prikazanju Bogu i bližnjemu. To nije moguće bez prepoznavanja darovanosti: “Shvatimo li da smo Božji dar, da sve ono što imamo, imamo jer nam je to Bog dao, moći ćemo prepoznati Boga kao onoga koji zaslužuje da mu se prikažemo, da mu se potpuno predamo. Prepoznamo li da njemu sve pripada, da to što jesmo njemu možemo zahvaliti, moći ćemo mu se staviti na raspolaganje kako bi on s nama učinio ono što hoće, moći ćemo ga prepoznati u bližnjima i na ispravan način osjetiti njihove, ali i vlastite, potrebe”.

Zahvaljujući tom prepoznavanju i predanju, poručio je biskup, “bit ćemo, kao kršćani – katolici, lijek koji vodi prema ozdravljenju ovo naše društvo u kojemu je sve više bolesti – ove fizičke od kojih vi patite nisu najgore – bit ćemo lijek društvu u kojem sve manje vrijedi poštenje, marljivost, odgovornost, u kojemu se sve manje cijeni istina, pravda, vjernost, u kojemu se ne ispunjaju preuzete obveze, u kojem se zaboravljaju najviše vrijednost, a teži za onim najprizemnijima. Biti ćemo slični Mariji, Gospi od zdravlja, koja svojom prisutnošću sve liječi i ozdravlja”.

Mons. Uzinić je također potaknuo okupljene vjernike da u molitvi prikažu Bogu sve ono što im stvara probleme, zapreke, poteškoće, uzrokuje trpljenja, sve ono što im se u životu i u društvenoj stvarnosti čini nelogičnim i neshvatljivim.

“Koliko god da je bolnica mjesto na kojemu se dobiva utjeha, smiruje bol, događa ozdravljenje, ona je za mnoge i istinska Kalvarija. Krist na križu i Blažena Djevica Marija pod križem uče nas da moramo Bogu i to prikazati, kako bi sve bilo preobraženo”, rekao je biskup podsjećajući kako se na križu Kristovom dogodila vrhovna preobrazba i ozdravljenje.

Primijetivši kako se baš u bolnici bolje shvaća relativnost ovozemaljske stvarnosti pa se zato problemi, nevolje i bolesti mogu bolje pretočiti u predanje i molitvu, dubrovački biskup je poručio: “Naše molitve će biti uslišane u onoj mjeri u kojoj u sebe budu uključivale prikazanje Bogu i predanje Božjem djelovanju kroz služenje bližnjima. Bog doista može djelovati i promijeniti besmisao u smisao, bolest u zdravlje, nesreću u sreću, smrt u život. On će to i učiniti ako mu mi dopustimo da djeluje. Tražimo li nešto od Boga, moramo mu ostaviti mogućnost da on to i napravi, ali u skladu s njegovom, a ne našom logikom”.

Prije mise u Plavoj dvorani Opće bolnice u Dubrovniku održan je prigodni oproštaj bolničkog osoblja od dugogodišnjeg bolničkog kapelana dr. fra Pija Pejića. Zahvalnost na predanoj i ustrajnoj brizi za bolesnike izrazili su ravnatelj bolnice Branko Bazdan i dr. Antonela Gverović, dok je glavna sestra bolnice Vedrana Iveta predala padru Piju, kako ga obično nazivaju, zlatnik za uspomenu na službu bolničkog kapelana. Na misi u kapelici fra Piju su zahvalili i uručili mu dar biskup Uzinić i novi kapelan mons. Maslać, te u ime zbora župe sv. Križa, koji predvodi pjevanje u kapelici, voditeljica zbora Marija Brčić i slikar Eduard Petrić.

Nove postaje križnog puta u pomno uređenoj kapelici Opće bolnice Dubrovnik djelo su diplomaca Likovne akademije u Širokom Brijegu. (ika / gk)