Biskup Jezerinac predvodio misu u povodu obilježavanja Dana međunarodnog priznanja RH

Vojni ordinarij Juraj Jezerinac predvodio je u subotu 15. siječnja u župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Karlovcu misno slavlje u povodu obilježavanja Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Danas se spominjemo 19. obljetnice uspostave slobodne i neovisne države Hrvatske, kazao je biskup dodavši da svaki spomen na taj čin budi u nama zahvalnost dobrome Bogu, ali i svima onima koji su tome pridonijeli, posebno hrvatskim braniteljima, kako mrtvima tako i živima, a dužna zahvalnost upućena je i prvom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga RH dr. Franji Tuđmanu.

U homiliji je biskup podsjetio na riječi kardinala Franje Kuharića da smo priznanjem Hrvatske prestali biti anonimni, postali subjekt međunarodnog prava i međunarodnih odnosa te konačno zemlja koja nakon tolikih vjekova, smije i može iznijeti pravu istinu o sebi, tumačiti svoju povijest, zahtijevati svoja prava i graditi svoje dostojanstvo.

Na tom priznanju svakako treba zahvaliti i Svetoj Stolici, posebno papi Ivanu Pavlu II., ondašnjem hrvatskom vrhovništvu, institucijama znanosti, kulture, politike i gospodarstva te svima koji su se svojim znanjem i iskrenim rodoljubljem zauzimali za pobjedu pravednosti i mira, osobito hrvatskim iseljenicima. Hrvatska je nastala, nažalost, uz velike žrtve hrvatskih očeva i mladića, žena i djevojaka: njih više od petnaest tisuća.

Slijedi nam, kazao je biskup, ne manje važan zadatak: kako urediti zemlju da ona bude zemlja prava, slobode, dostojanstva čovjeka, iskustva mira za sve svoje građane. Jasno nam je da, ako želimo dobro sebi i svome hrvatskom narodu, prioritet treba staviti na moralno-odgojno područje, osnažujući ulogu odgovornosti. Drugog puta za promjenu i boljitak ove zemlje nema, upozorio je biskup Jezerinac.

Vojni ordinarij je istaknuo da obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske treba svratiti našu pozornost na prošlost, ali ona nas ujedno okreće k budućnosti kao novoj šansi da se još više priklonimo vlastitoj obnovi, kako bi Republika Hrvatska mogla živjeti u svojim građanima.

Za nas vjernike nema pravog rodoljublja i napretka bez pravog kršćanskog života, bez žive vjere, bez zauzete duhovne obnove u vlastitom osobnom i društvenom životu. Na nama je da to danas prepoznamo i pretočimo u djelo. Svako odgađanje je pogubno za osobe pojedinačno, ali i za cijelu zajednicu i društvo. Hrvatsku su stvorili njezini hrabri i mudri sinovi. Nemojmo im uskratiti to priznanje i zahvalnost. Ne zaobiđimo one koji su svojim odlukama i vodstvom odlučivali i upornim radom i nadom stvarali njezino jedinstvo i ozračje solidarnosti, pozvao je biskup.

“Kao građanin ove zemlje i pastir Vojne biskupije, veselim se zajedno s vama današnjem danu i svima vama čestitam 19. obljetnicu uspostave slobodne i neovisne države Hrvatske! Neka ju dobri Bog čuva, štiti kao i sve njezine građane”, rekao je na kraju propovijedi biskup Jezerinac.

Misno slavlje pjevanjem je uveličala Klapa “Sveti Juraj”. (ika / gk)