Biskup Huzjak preuzeo konkatedralu u Križevcima


Bjelovarsko-križevački biskup dr. Vjekoslav Huzjak na prigodnoj je svečanosti u ponedjeljak 3. svibnja, na blagdan Našašća sv. Križa, preuzeo konkatedralu sv. Križa u Križevcima u kojoj je zatim, u koncelebraciji s oko 25 svećenika, predvodio euharistijsku svečanost.

To je ujedno bio prvi biskupov pohod starom kraljevskom gradu Križevcima nakon svečanosti uspostave Bjelovarsko-križevačke biskupije u Bjelovaru 20. ožujka ove godine.

Pred vjernicima okupljenima ispred konkatedrale biskupu Huzjaku su dobrodošlicu izrazili župnik župe sv. Ane Krešimir Žinić i križevački gradonačelnik Branko Hrg, nakon čega je dvoje vrtićke djece biskupu predalo ključeve konkatedrale.

Na početku misnoga slavlja koje su zajedno s biskupom Huzjakom slavili svećenici iz četiri dekanata nove biskupije: zelinskoga, vrbovečkoga, cirkvenskoga i križevačkoga, župnik domaćin Žinić zahvalio je biskupu na dolasku i preuzimanju povijesne i najstarije prekovelebitske hrvatske crkve sv. Križa.

Pozdravljajući okupljeno mnoštvo, u kojem su bili i predstavnici domaćih udruga: vatrogasci, lovci, plemićka mladež u nošnjama, obrtnici, biskup je izrazio veselje zbog brojnih okupljenih svećenika i vjernika, koji će, kako je rekao, činiti jedinstvo i novi život mlade biskupije.

“Riječi dobrodošlice koje ste mi uputili nisu samo simbolične, već imaju duboko značenje”, rekao je na početku propovijedi biskup Huzjak naglasivši da se u Križevcima križ vidi na svakom koraku.

Govoreći o konkatedrali sv. Križa biskup je kazao da ona u sebi nosi stoljeća pravednoga zalaganja naroda, da je ona povijesna stvarnost i ne tek jedna od crkava. Podsjetio je i na vrijednost i znamenitost oltara sv. Križa koji je nakon potresa dovezen u sadašnju konkatedralu iz zagrebačke katedrale.

“Ova naša konkatedrala je mjesto, oaza na kojem čovjek može stati i razmisliti o svojem križu koji je radi nas ljudi, radi našega spasenja i radi onih koji će tek doći. Kristov križ nije smrt i sramota, nego novi život u Bogu jer je tek uskrsnuće nakon križa konačna pobjeda Boga, ali i naša, jer Bog nije došao radi sebe, već radi ljudi. Zato je križ središte naših života”, poručio je biskup Huzjak rekavši da moramo biti ponosni na svoju nacionalnu povijest u kojoj se prolijevala krv za dobrobit hrvatskoga naroda, o čemu svjedoči i slika “Krvavi sabor križevački” Otona Ivekovića iznad konkatedralnog slavoluka.

Govoreći o dva grada koja će u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji biti jedan – Bjelovaru i Križevcima – mons. Huzjak je dodao: “Neki govore da je to u prošlosti bilo drugačije, ali povijest nas je često izmučila, a sadašnjost i budućnost ovise o nama. Mislim da raznolikosti krajeva biskupije nisu prepreka, već obogaćenje” – rekao je biskup naglasivši da i sama križevačka sredina ima dva lica slavljenja Boga: grkokatoličko i rimokatoličko.

Na kraju misnoga slavlja biskup Huzjak je progovorio i o zaštitniku Bjelovarsko-križevačke biskupije sv. Marku Križevčaninu: “On je kao jedan od nas svojevremeno hodao ulicama Križevaca, a bogatstvo koje u njemu imamo moramo pokazati svijetu pa će se blagdan sv. Marka 7. rujna ubuduće u Križevcima slaviti na višoj razini, s biskupima iz metropolije, iz drugih biskupija i metropolija pa i iz susjednih zemalja.”

Svečanost kojom biskup Huzjak preuzima konkatedralu sv. Križa u Križevcima bit će završena u petak 7. svibnja svečanom akademijom koja će biti održana u velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima u 19,30 sati. (tb, gk)