Biskup Huzjak na zavjetnoj procesiji grada Koprivnice

 Biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije Vjekoslav Huzjak sudjelovao je na Uskrsni ponedjeljak 1. travnja na 13. zavjetnoj procesiji grada Koprivnice od kapelice Sv. Josipa do župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Močilama.

Ta je procesija ukinuta nakon Drugog svjetskog rata, no koprivnički dekan mons. Leonard Markač ponovno ju je uveo 2000. godine.

Na euharistijskom slavlju koje je predvodio u župi Uznesenja BDM u Močilama biskup Huzjak je istaknuo da je procesija znak nade i povjerenja. Išlo se za križem, ali on vodi k uskrsnuću, do oltara Gospodnjega, gdje je izvor života, kazao je.

U propovijedi biskup je podsjetio da je Kristovim uskrsnućem ostvarena konačna pobjeda nad zlom, grijehom i smrću. Kršćani u svijet trebaju donositi radost uskrsnuća, ali ne “mašući transparentima”, nego svjedočeći svojim životom u svijetu i društvu u kojem se kreću. Slobodni su ljudi i mogu pokazati svoju vjeru, rekao je biskup.

“Pokažimo je radosno s oduševljenjem. Pokažimo je tako da oni koji nas tuže i optužuju budu posramljeni našom vjerom. Ne posramljeni u smislu da budu poniženi – ne želimo nikoga ponižavati, nego svakome čovjeku otvoriti perspektivu života u punini u Kristu Gospodinu. To je naše poslanje, naš život i Uskrsnuće u kojega mi vjerujemo”, istaknuo je biskup te ohrabrio vjernike da se ne daju pokolebati niti sablazniti od svega što ih svakodnevno okružuje. Bog nosi cijeli svijet, a kršćane nosi zato da cijelom svijetu kažu da je Bog onaj koji ljubi čovjeka, kojega spašava svojom mukom, smrću i uskrsnućem, poručio je biskup.

Uz predvoditelja misnog slavlja koncelebrirali su dekan Koprivničkoga dekanata mons. Leonard Markač te svećenici koprivničkoga i susjednih dekanata. (ika / gk)