Biskup Gorski slavio s misionarkama ljubavi

Na blagdan bl. Majke Terezije, u ponedjeljak 5. rujna, misno slavlje u kapeli sestara misionarki ljubavi u Zagrebu predvodio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski.

Na početku mise biskup Gorski čestitao je sestrama blagdan utemeljiteljice te pozdravio sve korisnike i dobročinitelji Kuće ljubavi. Želimo danas euharistijom Bogu zahvaliti za život i djelo bl. Majke Terezije koja je u povijesti Crkve i u povijesti svijeta ostavila neizbrisivi svijetli trag Božje ljubavi, rekao je biskup.

U homiliji je biskup Gorski istaknuo kako riječima “Što god učiniste jednome od moje najmanje braće, meni učiniste” Isus bitno mijenja naš odnos prema Bogu. Isusovim utjelovljenjem i rođenjem dogodila se prekretnica u našem pristupu prema Bogu. Ne vanjskim znakovima, žrtvama, nego prije svega po našem odnosu prema čovjeku koji je naš bližnji, s onim s kojim dijelimo životni prostor, kruh, stol, isti grad, zemlju. Možda smo smetnuli s uma, ali u molitvi Očenaša svaki dan ponavljamo, tj. mi baš pred Boga postavljamo pravilo po kojem će on postupati prema nama: kako smo mi oprostili drugome, tako neka on i nama oprosti, kako smo mi nagradili drugoga, tako neka on nagradi i nas.

Biskup je istaknuo da je svako ljudsko lice Isusovo lice, pa i ono za koje mislimo da je čovjek sam kriv što je propao, ali baš u tom trenutku Bog staje na strane svih koji pate. U bratu čovjeku prepoznajemo Isusa Krista. Bl. Majka Terezija je baš to činila. Ona je prepoznala potrebnog u osobi koja je izgubila svako svoje ljudsko dostojanstvo i nema više ni materijalne, ni moralne, ni duhovne snage brinuti o sebi, već treba pomoć drugoga. Ona je baš tu prepoznala Isusa koji pada pod križem, i zbog toga je u svome vremenu postala znak da Bog nije prestao djelovati kroz Crkvu, rekao je biskup te podsjetio kako se i danas Crkva prepoznaje upravu u Caritasu, ljubavi prema bližnjemu.

“I danas nam je potreban znak i putokaz. Stoga smo zahvalni Bogu što je po zagovoru bl. Majke Terezije i u Zagrebu uspostavio jedan takav znak, i što se upravo kroz djelovanje njezinih sestara prepoznaje Božje djelovanje”, rekao je biskup Gorski. (ika / gk)