Biskup Gorski predslavio proslavu blagdana Marije Pomoćnice na zagrebačkoj Knežiji

2605Salezijanci i župljani na Knežiji proslavili su župni blagdan Marije Pomoćnice u srijedu 24. svibnja. Zajednica na Knežiji ove godine obilježava niz obljetnica: 80 godina osnutka župe, 75 godina blagoslova kamena temeljca župe, 95 godina dolaska salezijanaca u Zagreb i 90 godina salezijanske prisutnosti na Knežiji.U procesiji s Gospinim kipom ulicama župe sudjelovali su brojni ministranti, puhački orkestar, prvopričesnici, djeca i mladi iz oratorija, obiteljske zajednice i mnogi drugi župljani i hodočasnici. Mladići iz salezijanske zajednice za odgoj i zvanja hodočastili su iz Podsuseda do Knežije kako bi sudjelovali u blagdanu Marije Pomoćnice koju je sveti Ivan Bosco toliko štovao i svojoj družbi usadio ljubav prema njoj. Koliko je procesija bila velika pokazala je i gužva u crkvi, odnosno brojni vjernici koji u nju nisu uspjeli ući.

Svečano sveto misno slavlje predvodio je  mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, kao izaslanik uzoritog kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog. „Zastrašujuća je praznina duše bez Boga i Evanđelja“, rekao je mons. Gorski. Govoreći o događaj sa svadbe iz Kane Galilejske istaknuo je kako „majka vidi stvari prije nego se dogode“ jer „majke vide srcem, snagom ljubavi vide moguće posljedice“.

„Ne zaboravimo moć zagovorne molitve”, rekao je mons. Gorski i pozvao da ne „zaboravimo moliti jedni za druge“. „Imajmo oko za potrebe drugih“, dodao je biskup Gorski pozivajući se na Mariju koja je primijetila potrebu mladenaca u Kani Galilejskoj, jer „mnogi se nalaze u opasnosti kao mladenci. Imajmo oko, imajmo srca da progovorimo i imamo se pravo miješati ako želimo dobro, imamo pravo govoriti i zagovarati onoga tko je slab i u nevolji.“
Svoju homiliju završio je s pozivom: „Za čudo Božje potrebna je zagovorna molitva, potrebna je vjera, potrebna je Crkva koja zagovara pojedinca i zajednice.“
Po završetku mise uslijedio je ophod oko kipa Marije Pomoćnice. Vjernicima su poklonjene medaljice s likom zaštitnice knežijanske župe. Na slavlju u dvorištu vjernici su se okrijepili i družili, mnogi i zapjevali uz bend sastavljen od salezijanaca i oratorijanaca.