Bio je suradnik Božji u teškim vremenima

Pod geslom “Nasljedujmo njegovu vjeru…” proslavljena je u četvrtak 24. siječnja u župi Gospe brze pomoći u Slavonskom Brodu 170. obljetnica rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, prvoga vrhbosanskog nadbiskupa.
 
Svečano euharistijsko slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u koncelebraciji desetak svećenika. U slavlju je sudjelovalo i četrdesetak sestara Družbe služavki Maloga Isusa, koju je nadbiskup Stadler utemeljio, na čelu s č. M. Radoslavom Radek, glavaricom sarajevske provincije s. Admiratom Lučić te vicepostulatoricom kauze sluge Božjega Josipa Stadlera s. Anom Marijom Radman. Okupile su se i redovnice drugih zajednica iz grada te predstavnici vlasti.
 
Ni jaka kiša dala nije spriječila mnogobrojne vjernike da u poslijepodnevnim satima dođu položiti cvijeće i zapaliti lampione podno Stadlerova spomenika koji se nalazi u blizini njegove rodne kuće. U procesiji od župne crkve s njima i domaćim svećenicima došao je i kardinal Puljić te ondje predvodio molitvu za Stadlerovo proglašenje blaženim.
 
Kardinal Puljić je na početku misnoga slavlja zahvalio Gradu i župi što čuvaju uspomene i istinski prenose vrednote nadbiskupa Stadlera, koji je u njihovu gradu prije 170 godina, kako je rekao, ugledao svjetlo dana i svjetlo vjere.
 
U homiliji kardinal je upozorio da Hrvati često zaboravljaju svoje velikane. Ocrtavajući Stadlerov život, istaknuo je kako se on unatoč teškoćama u djetinjstvu, a i u daljnjem životu, nikada nije žalio.
 
“Bio je čovjek koji je na Boga računao, rastao je s Bogom, zrio je s Bogom i zato ga je Bog mogao upotrijebiti za velike stvari. Ne samo što je postao svećenik, profesor u Zagrebu, nadbiskup u Sarajevu, nego je bio suradnik Božji u tako teškim vremenima. Nedostaje nam to povjerenje u Boga. Pogledajte koliko je među nama netrpeljivosti, nesloge, svađa, mržnje, kukanja, a kažemo da smo vjernici”, istaknuo je kardinal Puljić, zapitavši se gdje je naše pouzdanje u Boga.
 
Kardinal je posebno zahvalio Služavkama Maloga Isusa, pozvavši ih da ne dozvole da sekularizam i agresivni relativizam uguše radost vjere. “Neka u vama ljudi pročitaju da se isplati živjeti životom vjere, voljeti Isusa, ne zbog koristi ovozemaljske, nego da bismo otkrili smisao života”.
 
Roditeljima je kardinal poručio da svojoj djeci prenose sigurnost vjere i pouzdanje u Boga kako bi djeca radosno rasla i ne bojala se života.
 
Dok je kardinal pri kraju mise klečao ispred Stadlerove slike pored oltara, župni je zbor kao molitvu za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera otpjevao pjesmu “Slugo Božji Josipe”, koju je napisala župljanka Nedjeljka Andrić-Novinc.
 
Predstavljajući daljnja događanja u Godini vjere vezana uz Stadlerov lik, kao spomen na Stadlerovo krštenje, domaći župnik Ivan Lenić najavio je postavljanje spomen-ploče u župnoj crkvi te hodočašće Brođana u Sarajevo. (ika / gk)