Benedikt XVI. odobrio proglašenje troje novih svetaca

Španjolska redovnica blažena Bonifacija Rodriguez de Castro, nadbiskup Ravenne blaženi Guido Maria Conforti te blaženi don Luigi Guanella bit će novi sveci Katoličke Crkve. Odluku o njihovom proglašenju svetima donio je u ponedjeljak 21. veljače papa Benedikt XVI. na redovitom javnom konzistoriju za kauze svetaca.

Redovnica Bonifacia Rodriguez de Castro, utemeljiteljica družbe Misionarke sluškinje svetoga Josipa, rođena je u Salamanki 1837. godine. Za život je zarađivala radeći u tvornici tkanina, a družbu je osnovala da bude potpora radnicama. Svi su je klevetali, od klera do njezinih susestara, a nikada nije odgovarala na uvrede. Preminula je 1905. godine, kada su se klevete pokazale lažnima i priznata je njezina svetost.

Blaženi don Luigi Guanella živio je u devetnaestom stoljeću skrbeći za potrebite i nemoćne. Utemeljio je dvije družbe: Sluge ljubavi i Kćeri svete Marije od Providnosti. On je u granicama mogućega znao odgovoriti na patnje trpećih. Za njega se može reći da je bio dobri Samarijanac. Neizmjerno je volio život i želio da svi dostojno žive, poglavito siromašni. Neumorno se žrtvovao za njih, to je smatrao svojim poslanjem, a sve što je činio govorio je da čini Bog.

O liku blaženoga Guido Marija Confortija govorio je za Vatikanski radio otac Rino Benzoni, vrhovni poglavar družbe “Misionara ksaverijanaca”, koju je blaženik ustanovio. Misijski je duh od samog početka oblikovao svečev ljudski i duhovni lik, iako nije mogao ostvariti svoju želju zbog krhkog zdravlja i stoga jer ga je u 37. godini života Papa imenovao nadbiskupom Ravenne. No ostvario ju je u čvrstoj životnoj sintezi svećenika i pastira Crkve u Italiji. Bio je uvjeren da se ne može biti svećenik ni biskup ako se ne misli na evangelizaciju cijeloga svijeta, a upravo će to potvrditi Drugi vatikanski sabor riječima: Biskup nije posvećen samo za svoju biskupiju nego za cijeli svijet, zaključio je otac Benzoni.

Novi će sveci biti svečano proglašeni 23. listopada ove godine. (ika / gk)