Benedikt XVI. darovao 1,2 milijuna dolara za Haiti

S 1,2 milijuna dolara (oko 930 tisuća eura) papa Benedikt XVI. poduprijet će obnovu škola i crkva na Haitiju. Kako je priopćio Tiskovni ured Svete Stolice 10. siječnja, ček će u Haitiju predati predsjednik Papinskog vijeća “Cor Unum” kardinal Robert Sarah.

Darovana svota prenamijenjeni je dio sredstava koja su bila prikupljena za Papine troškove, troškove Vatikanske kurije i Vijeća “Cor Unum”. Od toga je 800.000 dolara namijenjeno za izgradnju škola, a 400.000 dolara za crkve.

Još u srpnju Papa je darovao gotovo 200 tisuća eura za obnovu jedne škole u glavnom gradu Haitija Port-au-Prince.

Kardinal Sarah, koji je na Haiti stigao u nedjelju, želi tijekom petodnevnog posjeta obići crkvene ustanove za pružanje pomoći, redovničke zajednice i skloništa u koja su primljeni stradalnici. U utorak 11. siječnja trebao bi se susresti s predsjednikom Haitija Reneom Prevalom, a dan poslije, na obljetnicu teškog potresa koji je prošle godine pogodio tu državu, kardinal će predvoditi misno slavlje. Na misi će pročitati Papinu poruku.

U potresu je prema službenim podacima živote izgubilo oko 300 tisuća ljudi. Katolička Crkva u toj zemlji procjenjuje da je broj mrtvih oko pola milijuna. U listopadu prošle godine napaćenu je regiju pogodila epidemija kolere. (ika / gk)