Belinda iz Vinipotoka ovogodišnja šampionka izložbe u Zlataru

Krava Belinda, uzgajivača Zlatka Kuharića iz Vinipotoka, šampionka je ovogodišnje 15. izložbe stoke i 17. izložbe konja, koja je danas održana na zlatarskom sajmištu.

U kolekciji steonih junica simentalske pasmine prva nagrada pripala je Milanu Kusu iz Lobora, Božidar Domitran iz Martinščine prvonagrađen je u kolekciji krava prvotelki simentalske pasmine, kolekciji ostalih krava simentalki i kolekciji ostalih krava holstein pasmine. Maja Benković iz Vojnovca Loborskog dobila je prvu nagradu u kolekciji krava prvotelki holstein pasmine.

Nagrađeni su i vlasnici konja, a prve nagrade pripale su Petru Jadeku iz Zaboka u kolekciji pastuha, Mladenu Šanjeku iz Hraščine u kolekciji kobila i Mariu Kiseljaku iz Krapine u kolekciji omica hrvatskog hladokrvnjaka. Po tri prva mjesta iz svake kolekcije su i nagrađena novčanim nagradama, medaljama i nagradama sponzora. U sklopu izložbe održan je i 8. kup mladih uzgajivača “Bambino kup” na kojem je ove godine ukupno 19-ero teladi predvodilo 24 –ero mladih uzgajivača, među kojima je najmlađi bio dvogodišnji Florijan Kus iz Lobora.

Izložbu je otvorila zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol. Mnogobrojnim posjetiteljima obratili su se i predstavnici organizatora, gradonačelnik Zlatara Stanko Majdak, dožupan Anđelko Ferek-Jambrek, ravnateljica Hrvatske poljoprivredne agencije Marija Vukobratović i Mirko Majsec, predsjednik Središnjeg saveza hrvatskog hladnokrvnjaka.

Uoči otvorenja održana je i povorka konjskih zaprega kroz centar Zlatara. Sudjelovalo je osam konjskih zaprega, te su, prema izboru županijske i gradske Turističke zajednice, vlasnici najoriginalnijih nagrađeni besplatnim posjetima zagorskim toplicama, muzejima i restoranima. Prvu nagradu dobio je Davor Barić iz mjesta Klupci, drugu Mirko Majsec iz Bobovja, a treću Petar Jadek iz Zaboka.

Organizatori izložbe bili su Krapinsko-zagorska županija, Grad Zlatar, Hrvatska poljoprivredna agencija, Selekcijske i Savjetodavna služba te zagorske poljoprivredne udruge, a pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede.