Beatifikacija Ivana Pavla II.

Svečanost započinje subotnjim molitvenim bdjenjem
Svečanost beatifikacije Ivana Pavla II. započinje u večernjim satima u subotu 30. travnja molitvenim bdjenjem koje će na nekadašnjem trkalištu Circo Massimo, velikoj poljani u središtu grada, predvoditi Papin rimski vikar kardinal Agostino Vallini.

U prvom dijelu okupljenima će o novom blaženiku svjedočiti njegov dugogodišnji tajnik kardinal Stanislaw Dziwisz, koji je naslijedio Karola Wojtyłu na njegovoj nekadašnjoj službi krakovskoga nadbiskupa, bivši predstojnik Tiskovnog ureda Svete Stolice Joaquin Navarro-Valls te francuska redovnica Marie Simon-Pierre Normand, za čije je čudesno ozdravljenje zaslužan pokojni Papa. Nakon molitava njenih sestara, po zagovoru tada tek preminulog Ivana Pavla II., redovnica koja je oboljela od Parkinsonove bolesti iznenada je ozdravila u noći 3. lipnja 2005.

U središtu drugog dijela bdjenja je molitva krunice. U molitvu su uključena marijanska svetišta iz cijeloga svijeta: Poljske, Tanzanije, Libanona, Meksika i Portugala. Papa Benedikt XVI. pratit će dvoipolsatni program putem video linka, preko kojega će izreći i zaključnu molitvu te podijeliti svoj blagoslov. (ika / gk)

Završne pripreme za slavlje beatifikacije

U Rimu su u tijeku završne pripreme za slavlje beatifikacije Ivana Pavla II. Od četvrtka 28. travnja glavni talijanski grad krase dvije vrste plakata s likom budućeg blaženika Karola Wojtyłe na gotovo svakom raskrižju. Većina gradskih autobusa također je oblijepljena slikama poljskoga Pape, koji na rimskom dijalektu poziva svoje bivše sugrađane na suradnju, riječima: “Idemo to učiniti! Mi smo Rimljani!” (“Damose da fa', semo Romani!”).

Na svečanost beatifikacije dolazak su najavili brojni političari, među kojima i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Vatikan očekuje dolazak 500.000 hodočasnika, dok Grad Rim ostaje na predviđenom broju posjetitelja koji se kreće od milijun do tri milijuna ljudi. Rezervirana su mjesta za dva taborišta u gradu, a šatore za njih postavlja vojska i Crveni križ. Dio hodočasnika noć sa subote na nedjelju provesti će u svojim autobusima ili ostajući u ulici koja vodi na Trg Sv. Petra (Via della Conziliazione), koja će, kao i okolne ulice, biti zatvorena za promet u nedjelju već od četiri sata ujutro.