Bakoš-Kocijan nagrada UCIP-a za fotografiju

Dopisnica Glasa Koncila i stručna suradnica Varaždinske biskupije za informiranje Jasminka Bakoš-Kocijan jedna je od dobitnika nagrade za najbolju novinarsku fotografiju na natječaju Međunarodne udruge katoličkoga tiska (UCIP) iz Ženeve, objavilo je Tajništvo UCIP-a.

Nagrađena fotografija prikazuje skromnu i siromašnu, radosnu i dragu staricu Nadu Premuž iz mjesta Jarek Bisaški u Varaždinskoj županiji i Zagrebačkoj nadbiskupiji, koja je desetljećima živjela sama u maloj ruševnoj drvenoj kućici obloženoj blatom. Njezina trajna nada i životna radost privukle su dobre ljude koji su joj pomogli da iz mračne ruševne kućice od desetak kvadrata preseli u zidanu kuću koja je dovršena i uređena u višemjesečnoj humanitarnoj akciji Varaždinske biskupije i više dobročinitelja.

Fotografija je objavljena je u članku “Baka Nada još se nada sigurnom domu” u tjedniku Glas Koncila 12. srpnja 2009. godine, a novinarka je baku Nadu posjetila i u studenome iste godine te zabilježila njezino preseljenje u dovršenu zidanu kuću, nakon čega je stara kućica srušena radi bakine sigurnosti, budući da se opasno nakrivila nad ulaz u njezin novi siguran dom.

Natječaj za najbolje pisane radove na nacionalnoj, kontinentalnoj i međunarodnoj razini te za najbolju fotografiju na zadanu temu UCIP organizira svake tri godine u povodu Svjetskoga kongresa te udruge, čiji je član od svoga utemeljenja i Hrvatsko društvo katoličkih novinara. Ove godine kongres će se održati u Ouagadougou, Burkina Faso, od 12. do 19. rujna na temu “Mediji u službi pravde, mira i dobrog upravljanja u svijetu nejednakosti i siromaštva”.

Primivši vijest o osvajanju nagrade UCIP-a, Bakoš-Kocijan je kazala kako nagradu posvećuje Varaždinskoj biskupiji koja je podupire u novinarskom radu, te biskupu Josipu Mrzljaku, koji je i kao predsjednik Hrvatskog Caritasa nadahnjuje u činjenju dobra i suosjećanju s potrebitima. Dodala je kako je to nagrada i baki Nadi koja je unatoč poteškoćama kao prava vjernica puna nade, životne radosti i vjere.

Bakoš-Kocijan je ujedno zahvalila svim katoličkim medijima s kojima surađuje i koji su pridonijeli njezinu usavršavanju u novinarskom radu, osobito Glasu Koncila, čega je rezultat i ta nagrada koja je zasigurno na ponos i priznanje svim hrvatskim katoličkim medijima i medijskim djelatnicima.

Jasminka Bakoš-Kocijan dugogodišnja je dopisnica Glasa Koncila, Ike i Hrvatskoga katoličkog radija iz Varaždinske biskupije, a članica je i Upravnog odbora Hrvatskoga društva katoličkih novinara. (ika / gk)