Apostoli mira u Koprivnici


U pastoralnom centru župe blaženog Alojzija Stepinca u Koprivnici, u nedjelju 25. listopada 2009., održan je koncert glazbene skupine Apostoli mira. Koncertu je u 18 sati prethodila svečana sveta misa koju je predvodio o. Igor Horvat župnik župe Mađarevo odakle dolaze Apostoli mira koji su svoji pjevanjem i uveličali misno slavlje.

Glazbena skupina Apostoli mira osnovana je u siječnju 2000. u sklopu centra Udruge Vojske Bezgrešne. Animiraju pjevanje na misi u župi sv. Vida i sv. Jurja u Mađarevu koju vode franjevci konventualci. Nastupali su na brojnim festivalima duhovne glazbe, seminarima za duhovnu obnovu, dobrotvornim koncertima i susretima mladih. Gostovali su u radijskim i televizijskim emisijama te pjevali na nizu predstavljanja knjiga, otvorenju galerija, izložbi i aukcija. Apostoli mira vježbaju pjevanje kod profesorice Denis Vasilj.

Na veličanstvenom koncertu u 19 sati Apostoli mira su predstavili pjesme s najnovijeg albuma „Vjera moja nosi me“ i pjesme koje su pjevali na festivalima duhovne glazbe i susretima mladih. Koncert je vodio Adam Končić koji je na početku pozdravio brojne prisuste vjernike iz župe Bl. Alojzija Stepinca i drugih koprivničkih i podravskih župa, svećenike, redovnike i redovnice i goste.
Apostoli mira izveli su petnaestak skladbi koje su raspoložile srca prisutnih. Svi su s oduševljenjem doživjeli njihovo svjedočenje Isusa i način kako pjevaju svome Bogu i svojoj Majci.

Na kraju koncerta prisutnima se obratio otac provincijal Đuro Hontić koji je izrazio svoje zadovoljstvo riječima: Sretan sam da u ovim vremenima, u kojima se čuje mnogo tužnih vijesti i govori o ružnim događajima, možemo biti sudionici jednog ovakvog radosnog i sretnog događaja. Tu radost, koja se u našim srcima probudila, ponesimo svojim domovima, na svoja radna mjesta i u svoj svakodnevni život. U ušima nas franjevaca, kroz ovu osamstotu jubilejsku godinu odzvanja: Franjo, idi, popravi moju kuću. To idi, popravi… Bog progovara danas svakom srcu preko ovih mladih pjevača i glazbenika i svih onih koji su sudjelovali u pripremi ovog koncerta. Neka svaka pjesma, otpjevana večeras, bude uistinu novi poticaj da Bogu dajemo slavu na ovome svijetu i donosimo mir ljudima na zemlji.

Domaćin, župnik župe bl. A. Stepinca, vlč. Krunoslav Pačalat, ne skrivajući suze radosnice što se u našoj lijepoj Podravini moglo slaviti Boga ovakvom pjesmom, punim srcem i dušom, istaknuo je: Pjesma Apostola mira je uvijek i svojevrsna duhovna obnova koja nam daje potrebna duhovna krila. Dok mnogi danas posežu za drogom i alkoholom i žele se isključiti iz poteškoća i problema današnjice, dok se mnogi hrane crnom kronikom i sadržajima koji je truju i bacaju u još veći ponor, Apostoli mira nam poručuju da ima nešto mnogo ljepše, bolje i svetije, a to su pjesme koje slave Mariju, Isusa, koje slave Boga. Treba nam samo srce puno pjesme kao molitve Bogu.

U znak zahvalnosti, mališani iz župne folklorne skupine Lojzeki poklonili su izvođačima mali dar u obliku podravskog srca koji će ih podsjećati na gostovanje u prekrasnoj Podravini. A duši ove predivne večeri, gospođi Kseniji Abramović, koja nas je nagradila svojom ljubavlju i sebedarjem utkanim u ovaj koncert, i koja kao anđeo bdije nad svim projektima Apostola mira, poklonjena je slika koprivničke slikarice Gordane Špoljar-Andrašić.

vlč. Krunoslav Pečalat

Ines Šmrk