Ante Brkić prvak Hrvatske u Šahu

Nakon 11 dana zanimljivih borbi u Bluesun hotelu Kaj u Mariji Bistrici završeno je prvenstvo Hrvatske, a potpuno zasluženo naslov prvaka osvojio je Ante Brkić iz Starih Mikanovaca, koji je pretekao branitelja naslova Ivana Šarića za pola boda.

U posljednjem kolu Brkić je brzim remijem sa Zoranom Jovanovićem pružio Šariću priliku da ga dostigne u slučaju pobjede nad Hrvojem Stevićem. Ta je partija bila vrlo dramatična jer je Stević žrtvovao figuru za napad, ali se Šarić uspio obraniti i ostati s dvije figure za topa u boljoj završnici. Ipak, redukcijom materijala Stević je uspio izbjeći poraz, pa je Brkić osvojio naslov državnog prvaka.

O veličini njegova pothvata najviše govori podatak da je očekivani rezultat prebacio gotovo za 3 boda, a veliki napredak na novoj rejting-listi ostvarit će i Šarić jer je dobio 17 bodova. Remijem s Nenadom Šulavom Mladen Palac je osigurao treće mjesto, a Robert Zelčić je četvrti nakon pravog maratona sa Sašom Martinovićem u kojem je dobio slabiju poziciju s pješakom manje. Partija Janković-Kožul završena je podjelom boda, a u derbiju začelja slavio je Ognjen Jovanić i „fenjer“ prepustio Goranu Dizdaru, koji je najveći tragičar prvenstva s 23 izgubljena rejting-boda.