Angelus na blagdan Svete obitelji

Papa pozvao na otvorenost prema izbjeglicama

 Josip, Marija i Isus iskusili su dramatične prilike kroz koje prolaze izbjeglice, označene strahom, nesigurnošću, nedaćama, a u toj se stvarnosti nažalost i danas milijuni obitelji mogu prepoznati, kazao je papa Franjo u nagovoru uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju 29. prosinca, na blagdan Svete obitelji.

Papa je upozorio da, čak i kad nađu posao u dalekim krajevima, izbjeglice i selioci ne nailaze uvijek na pravo gostoprimstvo i poštovanje svojih vrednota te su njihova legitimna očekivanja često u srazu sa složenim i teškim situacijama koje se ponekad čine nepremostivima. Pozvao je stoga sve da se sjete drame selilaca i izbjeglica koji su žrtve odbacivanja i iskorištavanja, trgovine ljudima i ropskoga rada.

Papa je podsjetio i na “skrivene izgnanike” koji se mogu naći i unutar samih obitelji: starije osobe s kojima se postupa kao s teškim teretom. Istaknuo je da je način na koji se postupa s djecom i starijima često pokazatelj stanja u obitelji.

Tri ključne riječi za radost u obitelji

Sveti je Otac upozorio na tri ključne riječi za život u miru i radosti u obitelji: 'smijem li', 'hvala' i 'oprosti'.

“Kada u obitelji nema nametljivosti, pita se za dopuštenje prije nego što se nešto čini. Kada u obitelji nema egoizma, uči se u njoj reći 'hvala'. A kada u obitelji netko zapazi da je učinio nešto loše i zna moliti za oproštenje, tada u toj obitelji vladaju mir i radost”, istaknuo je Sveti Otac.

Papa je također potaknuo obitelji da postanu svjesne važnosti koju imaju u Crkvi i društvu: “Navještaj Evanđelja polazi, naime, prije svega kroz obitelji, da bi zatim dopro do različitih ambijenata svakodnevnog života”.

Zazvao je Presvetu Mariju, Majku Isusovu i našu Majku, i svetog Josipa, njezina zaručnika, da osvijetle, utješe, vode sve obitelji u svijetu, da mogu dostojanstveno i s radošću ispuniti poslanje koje im je Bog povjerio.

Papina molitva Svetoj obitelji

Nakon Angelusa Papa je izmolio Molitvu Svetoj obitelji koju je sam sastavio, u kojoj Isusa, Mariju i Josipa moli da od naših ubitelji učine “mjesta zajedništva i ognjišta molitve, istinske škole evanđelja i male domaće Crkve.

“Sveta nazaretska obitelji, neka se nikada više u obiteljima ne događaju nasilja, zatvaranja i podjele: neka svaki onaj koji je ranjen ili sablažnjen ubrzo upozna utjehu i ozdravljenje”, molio je papa Franjo. Svetoj obitelji povjerio je i Biskupsku sinodu koja će se održati u listopadu sljedeće godine, s ciljem da ponovno probudi svijest o svetom i nepovredivom karakteru obitelji i njezinoj ljepoti u Božjoj namisli.

Tijekom molitve Sveti se Otac televizijski povezao s vjernicima u bazilici Navještenja u Nazaretu, u svetištu Loreto te s vjernicima u bazilici Sagrada Familia u Barceloni te je pozdravio također sve one koji su se u raznim dijelovima svijeta okupili na proslavama u čijem je središtu obitelj, poput one u Madridu. (ika / gk)

Molitva Svetoj obitelji

Isuse, Marijo i Josipe,
u vama promatramo
sjaj prave ljubavi,
vama se s pouzdanjem obraćamo.

Sveta nazaretska obitelji,
učini i od naših obitelji
mjesta zajedništva i ognjišta molitve,
istinske škole evanđelja
i male domaće Crkve.

Sveta nazaretska obitelji,
neka se nikada više u obiteljima ne događaju
nasilja, zatvaranja i podjele:
neka svaki onaj koji je ranjen ili sablažnjen
ubrzo upozna utjehu i ozdravljenje.

Sveta nazaretska obitelji,
daj da naredna Biskupska sinoda
ponovno probudi u svima svijest
o svetom i nepovredivom karakteru obitelji,
njezinoj ljepoti u Božjoj namisli.

Isuse, Marijo i Josipe,
čujte i uslišite našu poniznu prošnju.