Akcija Caritasa i Lidla za bolesnu djecu i njihove roditelje

Od 5. rujna do 2. listopada u devet trgovina trgovačkog lanca Lidl na području Zagreba kupci će na izlasku iz trgovine moći izdvojiti živežne namirnice u za to pripremljene košare i tako ih darovati za potrebe korisnika Caritasove kuće u zagrebačkom naselju Vukomercu.

U Vukomercu se, naime, nalazi kuća kojom Caritas Zagrebačke nadbiskupije pomaže obiteljima s područja cijele Hrvatske tijekom liječenja njihove teško bolesne djece u zagrebačkim bolnicama. Riječ je uglavnom o skromnim i siromašnim roditeljima koji nerijetko i posljednji novčić daju za liječenje djeteta te im je jedina mogućnost kako bi bili uz dijete da se obrate Caritasu. Kuća je opremljena svim potrebnim sadržajima za dostojanstven život, a korisnicima se pruža besplatno stanovanje, prehrana, higijenski pribor, odjeća, obuća, savjetovanje i psihosocijalna potpora.

U tijeku godinu dana smještaj u kući pronađe oko 70 obitelji, a ostvari se oko 7000 noćenja. Zbog velikih potreba za ovom uslugom kuća je popunjena tijekom cijele godine.

Projekt se ne provodi u sklopu sustava socijalne skrbi niti se financira od države nego je čisti izraz karitativne solidarnosti s bližnjim u nevolji. Izvori financiranja projekta su vlastita sredstva, donacije građana i Grad Zagreb. (ika / gk)