“Advent u Zagorju”

I ove godine, tradicionalno po osmi put, održava se županijska manifestacija Advent u Zagorju, pod pokroviteljstvom županice Sonje Borovčak. Manifestacija je počela tradicionalno u Humu na Sutli, gdje je u tamošnjoj kino dvorani, u nedjelju 2. 12. 2012., na prvi dan Adventa organiziran prigodni program i svečano paljenje prve svijeće. Manifestacija ima humanitarni karakter, pa je jučer održan koncert na kojem su se prikupljale donacije za operaciju očiju Mate Kapca, osobe s poteškoćama u razvoju, udomljenog u obitelji Štefanije Orel. Za operaciju je potrebno 6.500 kuna. Dio sredstava već je pribavljen od općinskog načelnika, zamjenika općinskog načelnika, predsjednika Općinskog Vijeća i vijećnika Općine Hum na Sutli koji su se odrekli jedne naknade. Prvu svijeću na adventskom vijencu zajednički su jučer upalili županica Sonja Borovčak i Mato Kapec, nakon čega je vijenac predan štićenicima Doma Loborgrad, gdje će ovog tjedna boraviti. Nakon toga sljedeća će dva tjedna putovati Krapinsko-zagorskom županijom, a tradicionalno posljednja svijeća na adventskom vijencu bit će upaljena u Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.
 

Advent u Zagorju

Već tradicionalno Krapinsko-zagorska županija sudjeluje u organizaciji „Adventa u Zagorju“. Prema riječima zamjenica župana, Sonje Borovčak, ovo vrijeme međusobnog uvažavanja i posebne brige za naše bližnje dužni smo posvetiti onima koji često ne dobivaju toliko potrebnu pažnju. „Najmlađi i najpotrebitiji, ljudi koji su nas svojim radom zadužili, zavređuju da im se u ovo adventsko vrijeme zahvalimo iskrena srca i budemo podrška u svakom njihovom životnom koraku“.

Svake godine adventski vijenac kreće iz Huma na Sutli, a prva će mu postaja biti Obiteljski dom za djecu s poteškoćama u razvoju, a koji se i nalazi u Humu na Sutli. Druga će se svijeća adventskog vijenca paliti u stubičkom kraju, a ove će godine čast paljenja treće svijeće dopasti zlatarski kraj. Kao i svake prethodne godine, posljednje svijeća adventskog vijenca biti će zapaljena u svetištu Majke Božje Bistričke.

Adventski će vijenac na put krenuti sutra, 28. 11.,  u 16 sati iz kino dvorane u Humu na Sutli. Nakon paljenja svijeće sutrašnji program nastavlja se koncertom  na platou ispred kino dvorane. U programu će nastupiti Podvinčani i Željko Kokorić, Gordana Ivanjek, Siniša Miklaužić, Ines Miklaužić i Kristijan Sinković, Ženska vokalna grupa „Sotelia“, Tamburaški sastav i Ženska vokalna grupa KUD-a „Đurmanec“, te mješoviti zbor KUD-a „Rikard Jorgovanić“. Cijena ulaznice i domjenka iznosi 25 kuna, a prikupljena sredstva donirat će se u humanitarne svrhe.

Manifestacija „Advent u Zagorju“ održava se pod pokroviteljstvom župana, Siniše Hajdaš Dončića.