96-godišnji svećenik svake nedjelje služi mise u tri župe na otoku Cresu

Svećenik Krčke biskupije mons. Josip Bandera proslavio je 23. lipnja u rodnom Belom na otoku Cresu 70. obljetnicu svećeništva svečanim misnim slavljem koje je predvodio u koncelebraciji prepozita Stolnog kaptola Krčke biskupije mons. dr. Franje Velčića, prepozita Tršćanske biskupije mons. Marija Cosulicha, slavljenikova kolege iz sjemeništa, tridesetak svećenika i u sudjelovanju mnoštva vjernika od kojih su mnogi za tu prigodu pristigli iz Amerike i Australije, gdje živi veliki broj iseljenika.

U slavlju je sudjelovao i krčki biskup Valter Župan koji je u propovijedi istaknuo: “Bog je djelo spasenja nastavio po ljudima, ali nisu časti vrijedni ljudi koje je Bog izabrao, već je bitan čin kojim se Bog približava čovjeku preko drugog čovjeka. Zato je svećenik sakrament, tj. vidljivi znak Božje prisutnosti, i ne smije se tretirati svećeništvo kao svaku drugu profesiju. Osoba koja nema vjere nikada neće moći ispravno shvatiti svećenika.”

Na kraju mise jubilarcu su čestitali predstavnici triju župa – Belog, Dragozetića i Predošćice – u kojima je župnik već šest desetljeća i, usprkos visokoj dobi od 96 godina, svake nedjelje služi tri mise. Pročitani su i blagoslov pape Benedikta XVI. te čestitka zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. Uime svih svećenika, redovnika i redovnica, svećeničkih kandidata i svoje osobno čestitku je slavljeniku uputio i biskup Župan.

Na trgu Pricrekvah svi su se okupljeni počastili i zabavili pjesmom koju su predvodile creske klape “Teha” i “Burin”.

Mons. Josip Bandera rođen je 8. srpnja 1914. godine. Svećeničku formaciju pohađao je i završio u Zadru, gdje je zaređen za svećenika 16. lipnja 1940. Nakon što je nekoliko mjeseci kao svećenik služio u Zadru, od 1940. do 1949. bio je župnik u Orlecu. U veljači 1949. prešao je u župu Beli te je sve do danas župnik koji ima pastirsku skrb za tri župe na sjevernom dijelu otoka Cresa: Beli, Dragozetići i Predošćica.

Imenovan je kapelanom Njegove Svetosti 27. studenoga 1959., a 14. prosinca 1990. i začasnim kanonikom Stolnog kaptola u Krku. Sveti Otac Ivan Pavao II. imenovao je mons. Josipa Banderu apostolskim protonotarom. Riječ je o trećem i najvišem stupnju priznanja kojim Sveti Otac odlikuje istaknute i zaslužne svećenike. Grad Cres dodijelio je mons. Banderi 2007. svoje najviše priznanje “Priznanje Frane Petrića” uz obrazloženje: “Za izniman doprinos razvitku i ugledu Grada Cresa, a osobito za nesebičan duhovni rad i čuvanje i održavanje tradicije među stanovnicima sjevernog dijela otoka Cresa”. (ika / gk)