800 slika Marije Bistrice

Povodom 800 godina od prvog spomena imena Bistrica (1209. – 2009.), udruga za multimedijalnu umjetnost i afirmaciju kulture “SINTOMENT” iz Marije Bistrice priprema veliku izložbu pod nazivom: 800 SLIKA MARIJE BISTRICE.

Marija Bistrica je iznenađujuće idealna i zanimljiva sredina kako za život tako i za promatranje, i to iz raznih kutaka. Projektom/izložbom težili bismo istražiti i pokazati one kutke iz kojih nitko nije hodao, snimao, govorio, pisao, zamišljao… dovodeći ih u odnos sa onim više poznatima i zato ga u užem smislu predstavljamo kao projekt okupacije Marije Bistrice u 800 slika.

Pritom pod terminom “slike” ujedinjujemo svaki odraz koji je pretvoren u segment video instalacije, fotografije, performancea, kataloga, pozivnica, brošura, suvenira…

Zamišljeni projekt ne bi na kraju izašao samo kao proslava obljetnice, nego kao višemjesečni rad na zacrtanom planu te kao čestitka mještanima i prijateljima Marije Bistrice na održavanju tradicionalnih vrednota valoriziranih u sadašnjosti.

To je prostor u kojem itekako još ima mjesta za djelovanje i preispitivanje. Kroz “800 slika Marije Bistrice” želimo arhivirati tih 8 stoljeća trajanja jednog mjesta, podvući jednu crtu koja će mještane napuniti novim samopouzdanjem, bitnim za kulturni i sveobuhvatni razvoj mjesta poput našeg.

Projekt/izložbu “800 slika Marije Bistrice” zamislili smo u više etapa u razdoblju od travnja do listopada 2009. Kulminacija bi bila sam postav velike multimedijalne izložbe grupe autora u za to predviđenom prostoru. Predviđeni postav izložbe je u «Galeriji Kranjčar», Kaptol 26 – Zagreb, u listopadu 2009.

Ivanka Bičak