800 SLIKA MARIJE BISTRICE – multimedijalna izložba u galeriji Kranjčar


Povodom 800 godina od prvog spomena imena Bistrica (1209. – 2009.), udruga za multimedijalnu umjetnost i afirmaciju kulture “SINTOMENT” iz Marije Bistrice priprema veliku multimedijalnu izložbu pod nazivom: 800 SLIKA MARIJE BISTRICE. Marija Bistrica je iznenađujuće idealna i zanimljiva sredina kako za život tako i za promatranje, i to iz raznih kutaka.

Projektom/izložbom težili bismo istražiti i pokazati one kutke iz kojih nitko nije hodao, snimao, govorio, pisao, zamišljao… dovodeći ih u odnos sa onim više poznatima i zato ga u užem smislu predstavljamo kao projekt okupacije Marije Bistrice u 800 slika. Pritom pod terminom slike ujedinjujemo svaki odraz koji je pretvoren u segment video instalacije, fotografije, performancea, kataloga, pozivnica, brošura, suvenira…

Zamišljeni projekt ne bi na kraju izašao samo kao proslava obljetnice, nego kao višemjesečni rad na zacrtanom planu te kao čestitka mještanima i prijateljima Marije Bistrice na održavanju tradicionalnih vrednota valoriziranih u sadašnjosti. To je prostor u kojem itekako još ima mjesta za djelovanje i preispitivanje.

Kroz 800 slika Marije Bistrice želimo arhivirati tih 8 stoljeća trajanja jednog mjesta, podvući jednu crtu koja će mještane napuniti novim samopouzdanjem, bitnim za kulturni i sveobuhvatni razvoj mjesta poput našeg.

Projekt 800 slika Marije Bistrice odvijao se u više etapa u razdoblju od travnja do prosinca 2009. (foto i video radionice, stručna predavanja – arhivski oblook 1 i 2), a kulminacija je sam postav velike multimedijalne izložbe grupe autora u Galeriji Kranjčar na zagrebačkom Kaptolu u prosincu 2009. Otvorenje izložbe je 9. prosinca.

Sintoment