800 slika Marije Bistrice – program multimedijalna izložba

Galerija Kranjčar: od 9. – 19. prosinca

9.12. 2009. 19 00 H:    OTVARANJE IZLOŽBE
Prostor izlaganja primarno komunicira sa posjetiteljem kroz svih 5 osnovnih ljudskih osjetila. U tom susretu predviđa se potreba za produbljivanjem tih osjetila i na ona duhovna.
Postav multimedijalne izložbe prijateljski se odnosi prema prostoru Galerije, slično kao i tihi putnik prema Mariji Bistrici dok se spušta u njezinu dolinu, slično kao i marijabistričanin prema dragome gostu.

11.12.2009. 10 00 – 19 00 H
RADIONICA SA SREDNJOŠKOLSKIM UZRASTOM – 801. SLIKA
INTERVENCIJA U 800 SLIKA
Unutar trajanja izložbe 800 slika Marije Bistrice provest će se radionica koja će imati ulogu zadnje etape unutar samog predstavljanja projekta i kao takva će biti predstavljena na zatvaranju izložbe. Sudjelovanje u radionici predviđeno je za 6 učenika mještana Marije Bistrice koji su kroz neku etapu već sudjelovali u projektu te 9 učenika iz Zagreba koji nisu bili u doticaju sa projektom. Zadatak radionice je intervencija unutar samog postava izložbe. Intervencija može ići u smjeru doživljaja izložbenog prostora, nadovezivanje uz iskustva vezana uz Mariju Bistricu, istraživanje nepoznatog i nejasnog te ostale predložene teme. Medij izražavanja je slobodan i u dogovoru s mentorima. Predlaže se prvo individualan rad sa učenicima, zatim izlaganje razmišljanja i ideja, potom timski rad u dvije skupine pomiješanih učenika. Mentori radionice bit će iz područja dramskih umjetnosti, arhitekture, dizajna i animacije.
Koncept radionice je stvaranje djela nakon što je izložba već postavljena tj. produljenje dovršenja djela u 801.sliku, inspirirano postojećim djelom, naglasak na nedovršenosti djela i zaustavljanja djela u vlastitoj nedovršenosti.

19.12.2009. 19 00 H
ZATVARANJE IZLOŽBE
Život izložbe nastavljen je 801. slikom, a zatvaranje izložbe samo je prigoda da ista uđe u svijet.

Osjećaj 1209. – 2009.
800 slika Marije Bistrice je živi osjećaj, osjećaj koji se prolomi poput jeke među brdima, osjećaj koji se prenosi. Poput jeke, koja je slika našeg glasa u povoljnom okolišu, izložba 800 slika Marije Bistrice, slika je života i duha mjesta i mještana u povoljnom okolišu jubileja u kojem smo se zatekli. U tom stanju zatečenosti, bilo je osvrtanja, za slikama čija je jeka već zatomljena, bilo je potrage za onim slikama čiji glas tek traga za povoljnim okolišem. Drugim riječima, da li smo preskočili potok ako je korito presušilo? Biti u stanju zatečenosti dozvoljava nam provjeru svih detalja, u ovom slučaju, na trenutak nam je darovano vrijeme i mjesto odakle će se najbolje čuti jeka glasa kojim osjećamo.

Bernarda Cesar