30.000 mladih kršćana na susretu Taizea u Strasbourgu

Misom i molitvom započeo je 36. europski Taizeov susretu mladih. Na molitvi otvorenja u strasbourškoj katedrali i u sajamskim dvoranama okupilo se u subotu 28. prosinca navečer 30.000 mladih iz više od 50 zemalja. Središnja tema susreta je zauzimanje za mir i solidarnost.

Voditelj zajednice iz Taizea brat Alois Löser pozvao je mlade kršćane da se zauzmu za pravedniji i miroljubiviji suživot naroda: “Isus je svoj život i prijateljstvo ponudio svima. Tu ljubav možemo i mi međusobno živjeti.” Svi kršćani trebali bi se zauzeti za “društvo prijateljstva”, da bi se borili protiv siromaštva, socijalne nejednakosti i uništavanja okoliša, poručio je brat Alois.

Na molitvenom susretu, organiziranom prvi put preko granica – u francuskom Strasbourgu i u susjednoj njemačkoj pokrajini Ortenau (Baden-Württemberg), moli se za napredak pravednije i solidarnije Europe.

U prijateljstvu koje nadilazi granice kršćani mogu “pridonijeti liječenju rana čovječanstva”, rekao je brat Alois. Susret će promicati solidarnost koja ne isključuje nikoga, “niti pojedince niti cijele nacije”.

U pozdravnoj poruci sudionicima susreta papa Franjo izrazio je nadu da će kroz vjeru osvijetliti “duh mira i pomirenja Evanđelja”. Glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon pozvao je sudionike da se zauzimaju za “zajednički cilj – mir i razvoj ljudskih prava”.

Od subote do srijede mladi kršćani iz cijele Europe svakodnevno će zajedno moliti u katedrali u Strasbourgu i u dvoranama u europskim gradovima. U jutarnjim satima predviđen je zaseban program u crkvenim zajednicama domaćina s obje strane Rajne.

Također, planirana je rasprava s parlamentarcima Europske unije u Europskom parlamentu i razgovor sa sucima Europskog suda za ljudska prava. Pridružit će im se nadbiskup Freiburga Robert Zollitsch, nadbiskup Strasbourga Jean-Pierre Grallet, kao i biskup Karlsruhea Ulrich Fischer. Vrhunac susreta je proslava drukčije Nove godine. (kathpress / ika / gk)