Veseli dječji dan

U nedjelju 9. srpnja u sklopu manifestacije ”Ljeto u Mariji Bistrici” i Veselog dječjeg dana,a na Trgu Pape Ivana Pavla II, održan je treći susret mažoretkinja u Mariji Bistrici. Nastupile su Mažoretkinje DND Budinščina, Mažoretkinje Dubrovčan, te Bedekovčanske, Desinićke, Mačanske, Radobojske i Zlatarbistričke mažoretkinje. Večernji dio dječjeg programa od 19 sati donio je nastupe: srednje skupine Dječjeg vrtića Pušlek Marija Bistrica, te dječjih sekcija KUD-a “Josip Torbar” iz Krašića i KUD-a “Golubovec” iz Novog Golubovca.

Dan mjesnih odbora i Za svakog hodočasnika jedan štrukel

Slijedeći vikend donosi dva događanja. U subotu je na rasporedu tradicionalni Dan mjesnih odbora. Po treći puta ekipa svih 10 bistričkih mjesnih odbora okušat će se u pripremi kotlovine, a sve će glazbom i zabavom popratiti Haubiksi i Bistrički licitari. Kao novost ove godine je 11. ekipa (općinski tim) koju će predvoditi načelnik Općine Josip Milički. U stručnom sudu su poznata kulinarska novinarka Božica Brkan, šef kuhinje Bluesun hotela Kaj Marko Futivić, mladi bistrički ugostitelj Zlatko Jurki, kuharica u mirovini Mirjana Meštrović i Đurđica Furjan iz Planinarskog društva ”Grohot”. U nedjelju je pak na rasporedu manifestacija Za svakog hodočasnika jedan štrukel, koja donosi prezentaciju izrade bistričkih štrukli, uz nastup Zbora Udruge umirovljenika Marija Bistrica Bistričko zvono i .

Dan Župe, Svetišta i Općine Marija Bistrica

U četvrtak 13. srpnja slavi se Svetkovina Majke Božje Bistričke, ujedno i Dan Župe, Svetišta i Općine Marija Bistrica. Ususret svetkovini u nedjelju navečer je u Bazilici održano bdijenje, a u utorak, na Svetog Benedikta, u 20 sati služit će se sveta misu kod kapelice sv. Benedikta u Podgorju Bistričkom. U srijedu navečer, s početkom u 20.30 sati kreće procesija sa gorućim svijećama od Crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca do kapelice na Vinskom Vrhu, gdje se u 22 sata služi sveta misa. Na samu svetkovinu, u četvrtak 13. srpnja mise u Svetištu MBB-e su u 7:30; 9:00; 11:00 i 18:00 sati. Misu u 11 sati predslavi mons. mr. Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski, koji će misu predslaviti i ujutro u samostanskoj crkvi u Karmelu.