20. smotra puhačkih orkestara KZŽ-e i 120 godina Limene glazbe KUD-a Lovro Ježek

Limena glazba KUD-a Lovro Ježek iz Marije Bistrice ove godine slavi 120 godina kontinuiranog djelovanja. Naime, glazba je osnovana davne 1894. godine, i to kao sekcija sa žičanim instrumentima. Prema pronađenim zapisima, oko 5 godina kasnije nabavljeni su puhački instrumenti, te je sve do 1974. godine glazba djelovala u sklopu vatrogasnog društva. 1974. osnovan je KUD Lovro Ježek, te od tada do danas Limena glazba djeluje u sklopu KUD-a, koji danas broji 38 aktivnih članova i još 14 članova pomlatka. 

U nedjelju 11. svibnja uz Zajednicu kulturno umjetničkih udruga KZŽ-e, LG KUD-a Lovro Ježek, organizirala je 20. smotra puhačkih orkestara KZŽ-e. Prije samog natjecateljskog dijela, uz nekoliko riječi o povijesti glazbe, dodijeljena su priznanja članovima sa okruglim stažem u glazbi, od 5 do 40 godina. Također dodijeljeno je i 5 posebnih priznanja za cijeloživotni angažman i potporu limenoj glazbi, koje su kao najstariji živući glazbenici dobili Juraj Ivak, Ivan Mahmet, Stjepan Muhek, Josip Pisk i Rudolf Milošić, koji su primili i povelju Hrvatskog sabora kulture za 50 i više godina rada u kulturnom amaterizmu. Smotru je otvorio načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički. Inače, kako je ovo slavljenička godina za bistrički KUD- u mjesecu lipnju predstoje još dva koncerta. 21. lipnja svojih 40 godina obilježit će KUD uz nastupe folklornih i tamburaških sekcija, dok je 28. lipnja predviđen koncert Limene glazbe i BIG BAND HRT-a na bistričkoj kalvariji.

U samom natjecateljskom dijelu nastupilo je 9 limenih glazbi ili puhačkih orkestara i to u dvije kategorije prema propozicijama Hrvatskog sabora kulture. U C kategoriji nastupili su, uz domaćine i slavljenike i LG Vetropack Straža Hum na Sutli, PO KUD-a Lira Kraljevec na Sutli i PO DVD-a Špičkovina. U B kategoriji nastupilo je pet orkestara GPO Krapina, PO Mrzlo Polje, PO Ivo Tijardović Ciglenica Zagorska, GPO Zabok i PU Lipa Tuhelj. Natjecanje je pratio selektor Hrvatskog sabora kulture Robert Homen, koji će u narednim danima odrediti, koji će orkestri predstavljati KZŽ-u na državnoj smotri u Novom Vinodolskom 7. i 8.lipnja.