12. Večeri pučke poezije u KZŽ-i „Poezijom protiv ovisnosti“ u Mariji Bistrici

Zajednica Klubova liječenih alkoholičara Krapinsko-zagorske županije u 2010. godini organizira tradicionalnu smotru literarnog stvaralaštva klubova liječenih alkoholičara Republike Hrvatske 12.Večeri pučke poezije u Mjesecu borbe protiv ovisnosti (15.11.-15.12.) pod nazivom „Poezijom protiv ovisnosti“, manifestacije koja je od izuzetnog značaja za liječene alkoholičare i njihove obitelji.                                                                                            
                      
Poezija, kao dio programa rehabilitacije i resocijalizacije liječenih alkoholičara i njihovih obitelji, ima za cilj osnaživanje ličnosti, stjecanje samopouzdanja i samopoštovanja.
Pjesme povezane s događajima koji imaju jaku emocionalnu patnju, služe tomu da se ti događaji lakše integriraju i posvoje, da se njihovi stresni karakter lakše doživi.  Poezija je zdrav i ljekovit način izražavanja emocija, nošenja s emocijama i podnošenja emocija.

ZKLA KZŽ će organizirati 12. Večeri pučke poezije- „Poezijom protiv ovisnosti“ u Domu kulture u Mariji Bistrici 27.11.2010. godine s početkom u 16.00 sati. Okupljanje sudionika i domjenak dobrodošlice biti će  u 14.00 sati u restoranu „Dobro nam došel prijatel“ u Mariji Bistrici.

Večeri pučke poezije održavaju se od 1999. godine kada su održane 1. Večeri pučke poezije u Murskom Središću, 22.11.1999. godine., svake godine druga županija je organizator i domaćin.
Za sudjelovanje na manifestaciji se prijavilo 30 Klubova liječenih alkoholičara  sa područja grada Zagreba i Zagrebačke županije, Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Bjelovarsko-bilogorske, Varaždinske, Međimurske županije te gosti iz Slovenije, svaki Klub sa po tri pjesme ili glazbene točke.

Iako je stigmatizacija u Hrvatskoj po pitanju liječenih alkoholičara na visokoj razini, gdje se smatra da izraz liječeni alkoholičar pripada nečem marginalnom u društvu, važno je da osvijestimo da taj pojam označava skupinu ljudi koji su svojom hrabrošću i uz pomoć profesionalnih djelatnika primjer “zdravog” društva, odnosno pojedinaca koji su se odlučili slijediti  pozitivne principe života, u zajedništvu sa svojim bližnjima, te je bitno poticati njihove kreativne potencijale.
Posebno zahvaljujemo donatorima koji su omogućili da se tradicionalna manifestacija održi u našoj županiji, a to su Krapinsko-zagorska županija, Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije-Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, općina Marija Bistrica te grad Zabok.

Predsjednica ZKLA KZŽ:
Valentina Hanžek, mag. soc. rada