100. obljetnica hrvatske župe u New Yorku

Kardinal Bozanić zahvalio Hrvatima New Yorka za život vjere i zajedništva

 Hrvatska župa sv. Ćirila i Metoda u New Yorku 100. obljetnicu svoga postojanja proslavila je u nedjelju 27. listopada svečanim misnim slavljem koje je u nedavno obnovljenoj crkvi na Manhattanu predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

U propovijedi je kardinal Bozanić zahvalio Hrvatima New Yorka za život vjere i zajedništva, za sve što su učinili za Hrvatsku u svim vremenima, a posebice posljednjih godina u borbi za hrvatsku neovisnost i slobodu. Upravo ta zajednica, istaknuo je kardinal, bila je simbol iseljene Hrvatske, primjer ljubavi i hrabrosti.

Kardinal se osvrnuo na povijest te zajednice, dolazak franjevaca koji su osnovali i vodili tu župu kroz stotinu godina, počevši od fra Ireneja Patrička koji je kao mladi svećenik došao u New York okupljati Hrvate. Upravo ta zajednica oduvijek je slavila i ponosila se hrvatskim blaženikom, mučenikom kardinalom Stepincem te je njemu u čast nazvana i ulica na Manhattanu.

U znak zahvalnosti toj zajednici kardinal Bozanić je na kraju mise predao župniku fra Nikoli medaljon zagrebačkih blaženika Stepinca i Kažotića.

U koncelebraciji s kardinalom bili su domaći župnik fra Nikola Pašalić, provincijal franjevaca iz Mostara dr. Miljenko Šteko, kustos hrvatskih franjevaca za Ameriku i Kanadu fra Jozo Grbeš, župni vikari fra Dražen Boras i fra Ilija Puljić, bivši župnici te župe fra Slavko Soldo, fra Marko Puljić i fra Ivica Majstorović, zajedno sa svećenicima koji su nekada služili u toj župi, onima koji su došli iz drugih krajeva Amerike, Kanade, Rima i Perua.

Slavlje je više od tisuću ljudi nastavilo nakon mise, uz nastup svih generacija Hrvatske škole “Kardinal Stepinac”. Riječi čestitke izrazili su kardinal Bozanić, provincijal Šteko, kustos Grbeš te bivši župnici. Provincijal je uz čestitke župi izrazio i zahvalnost kardinalu Bozaniću za njegovu pomoć i uvijek bratski iskazanu ljubav prema Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji.

Na kraju programa župnik Pašalić zahvalio je generacijama župljana za zajedništvo i ljubav prema toj jedinstvenoj zajednici, pozvavši ih da nastave dalje graditi i raditi, slaviti i moliti i čuvati kršćanski i hrvatski identitet u tom velikom gradu. (ika / gk)

Dan nakon slavlja kardinal Bozanić je zajedno sa župnikom, provincijalom i kustosom posjetio njujorškog nadbiskupa kardinala Timothyja Dolana. Na misi koju su zajedno slavili u katedrali sv. Patrika kardinal Dolan s posebnom je radošću pohvalio djelovanje hrvatske zajednice u svojoj nadbiskupiji i zahvalio franjevcima na izuzetnom služenju.

Nakon misnog slavlja kardinal Bozanić i kardinal Dolan nastavili su susret u nadbiskupovoj rezidenciji. Njujorški je nadbiskup pokazao veliko zanimanje za Crkvu u Hrvatskoj i za pobožnost blaženom Alojziju Stepincu.