»Tko ide jedino za tjelesnim i ekonomskim blagostanjem, odbacuje Božji plan«

Tumačeći u nagovoru uz podnevni Angelus vjernicima pristiglima u Castelgandolfo dio Matejevog evanđelja iz euharistijskog slavlja, papa Benedikt XVI. je u nedjelju 28. kolovoza upozorio na kontrast koji se i danas očituje kada je ostvarenje vlastitog života usmjereno samo na društveni uspjeh, na tjelesno i ekonomsko blagostanje.

Tada se, kazao je Papa, više ne razmišlja na Božji, već na ljudski način, a to znači ne prihvatiti Božji nacrt ljubavi, sprečavajući mu ostvarenje njegove mudre ljubavi. Isus uči apostole kako slijediti ga znači preuzeti na sebe križ.

Papa je podsjetio vjernike da se Božji način razmišljanja razlikuje od onog ljudskog, kao što se darovanje vlastitog Sina, koji će biti razapet za spasenje čovječanstva razlikuje od očekivanja, želja i planova njegovih učenika. Taj se kontrast i danas ostvaruje među ljudima. Zbog toga Isus tjera Petra oštrim riječima. Isus uči apostole kako se njegovo nasljedovanje sastoji u muci i križu.

Društveni uspjeh i ekonomsko i tjelesno blagostanje ne mogu biti jedini načini ostvarenja vlastitog života, dapače tko izabire taj put odbacuje Božji plan, istaknuo je Papa. (ika / gk)