»S Kristom možemo preobraziti i sebe i svijet«

Veliko mnoštvo vjernika s palminim i maslinovim grančicama, među njima mnogo mladih, sudjelovalo je u svečanoj procesiji koju je na Nedjelju muke Gospodnje 24. ožujka na Trgu sv. Petra predvodio papa Franjo, noseći veliku palminu granu u ruci, na spomen Kristova svečanoga ulaska u Jeruzalem.
 
Svoju je homiliju Sveti Otac usredotočio na tri glavne označnice otajstva koje slave, a to su radost, križ i mladi. Cvjetnica podsjeća, kazao je, na radosno ozračje Isusova ulaska u Jeruzalem. Isus je svojom porukom kod mnogih probudio nadu, prije svega kod jednostavnih, siromašnih i prezrenih ljudi kojima je otkrio milosrdno Božje lice.
 
To radosno ozračje, primijetio je Sveti Otac, mora biti temeljna odlika života kršćana. “Ne budite nikada žalosni ljudi, ne dajte se nikada obeshrabriti”, pozvao je, posvjestivši da kršćanska radost ne proizlazi iz posjedovanja stvari, nego iz susreta s Isusom te iz svijesti da nas on niti u naizgled nepremostivim poteškoćama nikad neće iznevjeriti.
 
Papa najavio dolazak na Svjetski dan mladih u Brazilu
 
Papa Franjo najavio je da će sudjelovati na središnjim događanjima Svjetskog dana mladih, koji će se od 23. do 28. srpnja održati u najvećem brazilskom gradu Rio de Janeiru.

“Dragi prijatelji, s vama i ja idem na put, po uzoru na blaženoga Ivana Pavla II. i papu Benedikta XVI. Veselim se mjesecu srpnju u Riju de Janeiru. Vidjet ćemo se u tom velikom brazilskom gradu”, kazao je Papa i izazvao pljesak mnoštva vjernika na Trgu sv. Petra.

“Pripremite se dobro, naročito u duhovnom smislu u svojim zajednicama, da taj susret bude znak vjere za cijeli svijet”, poručio je Sveti Otac mladima. (kathpress / gk)
 
“Ne bojte se podnijeti žrtvu”

No kršćanska radost uvijek je povezana s križem, istaknuo je Papa. Nakon trijumfalnog ulaska u Jeruzalem uslijedilo je tako raspeće. Čovjek bi trebao s pomoću Kristovom i zahvaljujući njegovom uskrsnuću nadvladati zlo, rat i nasilje u svijetu; ne bi se smio nikada naviknuti na zlo i bojati se i sam podnijeti žrtvu.
 
“Pogledajmo uokolo: kolike rane svijetu zadaje zlo! Ratovi, nasilja, gospodarski sukobi koji najviše pogađaju najslabije, žeđa za novcem i vlašću, korupcija, zločini protiv ljudskoga života i protiv stvorenoga. A potom i naši osobni grijesi: pomanjkanje ljubavi i poštovanja prema Bogu, prema bližnjemu, prema svemu stvorenom”, posvijestio je Sveti Otac. No s Kristom, istaknuo je, čovjek unatoč svemu može pobijediti zlo u sebi i u svijetu.
 
“Osjećamo se slabima, neprikladnima, nesposobnima? Bog ne traži moćna sredstva, on je križem pobijedio zlo. Ne smijemo vjerovati Napasniku koji kaže: Ništa ne možeš učiniti protiv nasilja, protiv korupcije, protiv nepravdi, protiv svojih grijeha. Nikada se ne smijemo naviknuti na zlo. S Kristom možemo preobraziti i sebe i svijet”, ustvrdio je papa Franjo.
 
“Ne stidite se vjere i križa”

Sveti se Otac posebno obratio mnogobrojnim mladima koji su na Trg sv. Petra pristigli na Dan mladih koji se već 28 godina slavi na Cvjetnicu.
 
“Vi se ne stidite Kristova križa, dapače, prihvaćate ga jer ste shvatili da je istinska radost u sebedarju i da je Bog ljubavlju pobijedio zlo”, kazao je Papa i ustvrdio da se vjeru uvijek treba živjeti mladim srcem, “čak i sedamdesetoj i osamdesetoj godini života”. S Kristom srce nikada ne stari, poručio je Sveti Otac.
 
Nakon svečanog blagoslova Papa se u džipu ponovno provezao vatikanskim trgom, a hodočasnici su ga oduševljeno pozdravljali. (radio vatikan / ika / gk)