»Petar nam pokazuje kako vjerovati«

Na svetkovinu svetih apostola Petra i Pavla, u subotu 29. lipnja, središnje misno slavlje u zagrebačkoj župi sv. Petra predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u koncelebraciji s dvadesetak svećenika. Tijekom mise kardinal je za đakona zaredio Borisa Jozića iz župe Presvetog Trojstva u zagrebačkom naselju Prečko te blagoslovio novosagrađeno svetohranište.
 
U homiliji kardinal Bozanić je primijetio da je upravo Petar kvalificiran u ime svih odgovoriti Isusu na pitanje “što vi kažete tko sam ja”.Petrove riječi “Ti si Krist, pomazanik, Sin Boga života” – to je naša vjera u Isusa Krista, vjera koja drži Crkvu, rekao je kardinal.
 
Podsjetio je da nam je iz evanđelja poznato da Petar nije uvijek bio najbolji. Nekad je išao i krivim putem, no njegova veličina je u tome što je u njemu djelatna milost Božja. Imao je nutarnje snage da se otvori Božjoj milosti, da se kaje, da se mijenja i da prihvati Isusa Krista te mu bude poslušan do kraja života. Petar je onaj koji zapravo govori o suradnji čovjeka s Božjom milošću, što ljudskim riječima možemo izraziti: “što može čovjek postići ako surađuje s Božjom milošću”. Petar nam govori kako treba ispovijedati vjeru u Isusa Krista koji je Božji pomazanik, Sin Boga života, rekao je kardinal.
 
Naglašavajući kako je Crkva sazidana na Petru – stijeni, zagrebački je nadbiskup rekao da Crkva nije sigurna zato što bi bila moćna, nego jer to jamči Krist Gospodin. Ona je onoliko sigurna i onoliko djelatna koliko se otvara milosti Krista Gospodina.
 
U tome je važnost i znak Petrove službe. Petar je znak službe Crkve, on je onaj koji je nastupio u ime apostola, u ime Crkve. Sve je povjereno Crkvi – darovi i milosti – ali onaj koji je kvalificiran da nastupa u ime Crkve je Petar i svi oni koji sudjeluju u Petrovoj službi.
 
Pojašnjavajući zašto je to tako kardinal je naglasio kako je Crkva i božanska i ljudska. Ono božansko je važnije, ono noseće, ono što se dobiva milošću, ljudsko je pak naše sudjelovanje koje nije uvijek najbolje, koje nije uvijek onako kako bi Bog želio, no božansko pobjeđuje.
 
Govoreći o đakonskom ređenju, kardinal je kazao kako tim ređenjem đakon ulazi u dioništvo svetog reda. Đakonat je određen posebnom karakteristikom koja traje do kraja, a ta je služenje. Uzor u tome je Isus koji nije došao da bude služen, nego da služi.
 
“Po ovome što ćeš danas primiti pozvan si da budeš služitelj Božje riječi, Božjih otajstva, i posebno ljubavi, da budeš služitelj u Crkvi vjernicima, a na osobit način onima u potrebi, siromašnima”, rekao je kardinal obraćajući se kandidatu za red đakonata.
 
Prije blagoslova kardinal Bozanić čestitao je župnoj zajednici njenog nebeskog zaštitnika te im zahvalio za njihovo svjedočenje vjere i potaknuo ih da i nadalje budu djelatni u Crkvi. Novog đakona, ali i sve vjernike potaknuo je na molitvu jer nam je za prolazak kroz život potrebna stalna, dnevna molitvena povezanost s Bogom. U toj prigodi kardinal je naglasio kako je Petrova služba prisutna po onima koje Bog zove, i mi smo uvijek svjedoci tih darova. Stoga je pozvao na molitvu za svećeničke kandidate, a posebno za buduće bogoslove, njih 26 koji će na jesen ući u zagrebačku bogosloviju. (ika / gk)