»Papin će pohod donijeti blagoslov i Crkvi i hrvatskome narodu«

Predstojeći pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj događaj je koji će donijeti blagoslov i Crkvi i hrvatskome narodu, kazao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u intervjuu koji je u ponedjeljak 30. svibnja dao Hrvatskom radiju.

Ovaj Papa ne putuje puno, u šest godina pontifikata ovo mu je 19. putovanje izvan Italije, te je kardinal Bozanić istaknuo je kako je Papa, iako ima puno poziva na stolu, odlučio doći u Hrvatsku.

“Papa ne dolazi k nama suditi nas, ne dolazi nam izreći presudu, on dolazi jer želi biti s nama, moliti s nama, utvrditi nas u onome što jesmo, pohvaliti nas za ono što dobro činimo, želi nam uputiti svoju pastirsku bratsku riječ,” poručio je kardinal.

Svaki prijašnji pohod Svetog Oca našoj zemlji bio je u drukčijem ozračju. Današnje vrijeme bremenito je izazovima na društvenom i ekonomskom planu. Govoreći o izazovima vremena, kardinal Bozanić je istaknuo da je nacionalni hrvatski ponos oslabljen, i to uslijed različitih pritisaka, ne samo izvana, nego i zbog određenih pritisaka iznutra gdje se omalovažavaju naše vrednote i specifičnosti.

Narod mora znati vrednovati svoje posebnosti i ono što on jest, rekao je kardinal te istaknuo: “Mi ne smijemo gubiti svoje specifičnosti, mi se ne smijemo olako prodavati i nikako se ne smijemo predati! S druge strane, trebamo se oslobađati od gotovo podaničkog mentaliteta koji se unosi u naš narod.” U tom je smislu kardinal istaknuo kako ne trebamo bez ikakvih kriterija primati poruke iz Europe.

Kardinal je primijetio kako strani mediji o Hrvatskoj govore i pišu kao o lijepoj zemlji, o ljudima koji su gostoljubivi i ljubazni, dok naši domaći mediji svoju zemlju prikazuju u negativnom svjetlu. Nakon Papina posjeta očekuje nas mnogo rada, rekao je kardinal, a posebno primjenjivanja Papinih poruka u crkvenome pastoralu. (ika / gk)