»Odvažno krenite na put na koji vas Krist šalje«

Na svetkovinu sv. Petra i Pavla 29. lipnja biskup Antun Škvorčević je tijekom svečane mise koju je u katedrali sv. Terezije Avilske u Požegi slavio sa šezdesetak svećenika zaredio za prezbitere četvoricu đakona: Borisa Divkovića iz župe Nova Bukovica, Maria Mazanika iz župe Vetovo, Maria Mesića iz župe Gaj i Maria Večerića iz župe Međurić.
 
Na slavlju su uz vjernike Požege i okolice sudjelovali i brojni vjernici iz rodnih župa ređenika, kao i iz župa gdje su vršili đakonski praktikum, bogoslovi Požeške biskupije i svećenički aspiranti požeškog Kolegija.
 
U homiliji je biskup Škvorčević primijetio da Isus prilikom odabira svojih apostola, kao i prilikom odabira današnjih ređenika, ima kriterije koji ne odgovaraju ljudskima: on ih je – premda slabe, nespretne, nesigurne – u svojoj suverenoj slobodi odabrao.

 
Može li Isusov projekt s takvima uspjeti, zapitao se biskup. Može, ako se dogodi u njima onaj preokret koji se zbio u Petru i Pavlu: obraćenje kao djelo Duha Svetoga. Tek na blagdan Pedesetnice, dodao je biskup, Petar je potpuno postao dionikom Isusova djela, iznutra osposobljen za služenje spasenju, čovjek snažnog uvjerenja koji je za Isusa mogao položiti i život. Pavla pak, progonitelja kršćana, Božja je milost dotaknula nutarnjim svjetlom te se on snagom Duha Svetoga obratio i postao gorljivi svjedok Isusa Krista sve do položenog života za njega.
 
Mons. Škvorčević je istaknuo kako kandidati za svećeništvo po sakramentu svetoga reda snagom istoga Duha postaju iznutra osposobljeni da djeluju u osobi Krista Glave. Isus i njima postavlja danas najvažnije pitanje: “Što kažete, tko sam ja?”. Pozvao ih je da mladenačkom slobodom i iskrenošću s Petrom ispovjede vjeru: “Ti si Krist, Božji Pomazanik, Sin Boga živoga, koji jedini ima riječi života vječnoga”. Kad čovjek prihvati Isusa Krista kao prvoga i najvažnijega u svome životu, onda se s njime događa najbolje i najviše, kazao je.
 
Biskup je poručio ređenicima da ih Isus po sakramentu svetog reda stavlja na sasvim posebno mjesto služenja u Crkvi te oni to služenje ne smiju svesti na osobne prohtjeve i ciljeve, nego u vremenu poljuljanih vrijednosti bistrinom vjere stajati na Kristovim polazištima i služiti čovjeku. Pozvao ih je da se ne obeshrabre zbog grešnosti i slabosti ljudi u Crkvi, već da nastoje djelovati protiv te grešnosti i slabosti.
 
Na kraju homilije biskup je ređenike pozvao da odvažno krenu na put na koji ih Krist šalje. “Sjetite se njegovih riječi: Evo ja vas šaljem kao ovce među vukove, ali ne bojte se, ja sam pobijedio svijet. Vi po ređenju ulazite u dinamizam Isusov, u svijetu koji je protivan njegovu djelu. Dokle god budete ukorijenjeni u njega, sjedinjeni s njime, svaki dan u molitvi povezani s njime, s njime ćete i pobjeđivati. Neka u vama i po vama Isusovo djelo pobjeđuje u hrvatskome narodu. Budite služitelji one veličine i dostojanstva čovjeka koju mu može dati jedino živi i uskrsli Isus Krist”, pozvao je biskup ređenike.
 
Na kraju mise biskup Škvorčević je pozvao okupljene da molitvom i svakom drugom potporom prate mlade svećenike. Čestitao je potom i onim svećenicima koji slave jubileje, među kojima je i Stjepan Benić koji obilježava 77. obljetnicu misništva i 101. godinu života. (ika / gk)